Случвало ли ви се е, да имате дразнещо забавяне, след като напишете Интернет адрес в уеб четеца и се опитате да го заредите? Може би сте забелязали понякога, да има период от няколко секунди, в който нищо не се случва. Или пък сте имали случаи, в които Skype работи, но не може да заредите и една страница. Ако сте изпитвали подобно нещо, то вероятно причината е била в DNS сървъра на доставчика ви. DNS (или Domain Name System) е„технология, която представлява ядрото на Интернет. Тя е невидима за обикновения потребител, но всъщност е една от най-често използваните.DNS-са е свързващото звено между машината на потребителя и глобалната мрежа наречена интернет.

DNS представлява разпределена база от данни, с чиято помощ се осъществява преобразуването на имена на домейни (domain names) в IP-адреси (напр. 216.109.127.60). По този начин не се налага помненето на определена поредица от числа.“

Източник: Wikipedia

От качеството на предлаганите DNS услуги в голяма степен зависи усещането ви за бързо зареждане. Не на последно място, DNS сървърите може да осигурят допълнително ниво на защита.

В тази връзка ще ви представя една напълно безплатна услуга, за активирането на която няма да е необходимо да инсталирате абсолютно нищо! Нито да се регистрирате (макар, че можете, ако искате допълнителен контрол). Единственото, което трябва да направите е да промените в настройките на системата си (или на маршрутизатора, ако имате такъв) IP адресите на DNS сървърите. Става дума за услугата OpenDNS. С нейна помощ вие получавате:

  • Надежден DNS сървър;
  • Защита от Phishing атаки;
  • Интелигентно разпознаване на сгрешени имена на сайтове;
  • Възможност за забрана на достъпа до определени сайтове (след безплатна регистрация);
  • Възможност за предоставяне на детайлна статистика за Уеб трафика ви (след безплатна регистрация).

За да се възползвате от OpenDNS трябва просто да смените DNS сървърите си с:

208.67.222.222
208.67.220.220

Как да го направите в Windows или в маршрутизатор може да видите тук. В Убунту си отворете от главното меню Система-Администрация на системата-Мрежа. Идете на преградката Система от имена и чрез бутона Добавяне напишете горните адреси.

Ако след рестартиране, забележите, че адресите тук са се загубили, отворете си един Терминал и в него напишете следното:

sudo cp /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.auto sudo gedit /etc/dhcp3/dhclient.conf Горната команда ще отвори за редактиране файла с DHCP настройките. В него добавете този ред:

prepend domain-name-servers 208.67.222.222,208.67.220.220;Запазете промените и затворете. Все още в Терминала изпълнете командата за рестартиране на мрежата:

sudo ifdown eth0 && sudo ifup eth0Тук eth0 е името на мрежовата карта. При вас е възможно името да е друго.

Не очаквайте чудеса от OpenDNS. Услугата няма да ви направи бавната връзка да е като 8 Мегабита 😉 , но ще ви освободи от излишно забавяне и ще добави по-голяма сигурност. Опитайте и вярвам, че ще почувствате разликата.