Вече ви запознах с невероятния Puppy Linux. Сега е време да видите как може с няколко стъпки да се сдобиете с преносима операционна система… на вашата USB Flash памет! По този начин, където и да отидете, няма да се наложи да се чудите има ли тази или онази програма, или пък дали ще е удобно да работите с чуждо потребителско име. Вместо това, ще включите Flash паметта и ще си заредите идеално настроена и винаги готова за действие операционна система, при това точно с необходимите ви програми. Удобно, нали?

Ако Flash паметта ви e с малък обем, дори може да минете без инсталация и въпреки това, да запазите настройките на Puppy. За целта стартирайте Puppy от CD и след зареждането му, включете Flash паметта и отворете мениджъра на дялове от Menu-Filesystem-Pmount mount/unmount drives.

Намерете устройството си в списъка и щракнете върху малката сива икона, символизираща твърд диск. По този начин ще направите устройството видимо и активно. Вече може да си правите настройки на работната среда и въобще каквото си пожелаете. Когато решите да приключите работа, изключете Puppy от Menu-Shutdown-Power-of computer. В този момент ще се отвори конзолен прозорец, в който ще ви бъде зададен въпрос дали да бъде запазена сесията и настройките. Ще имате възможност да запишете промените на същия CD от който сте стартирали Puppy; да откажете запис или да запишете промените върху друго устройство. Ако изберете третата възможност, ще трябва да посочите желано от вас устройство. На него ще се създаде един празен файл (с големина избрана от вас), в който Puppy ще съдаде виртуална файлова система и ще запазва промените в нея. По този начин не е необходимо да правите нито форматиране, нито някакво разделяне на дялове. Т.е. това е АБСОЛЮТНО БЕЗОПАСНО! Просто на устройството, което изберете, ще се появи един файл с името pup_save.fs и това е. За да заредите вашите настройки, при следващото стартиране от CD предварително включете и Flash паметта в компютъра. Puppy ще си я засече и от нея ще зареди именно вашата работна среда. С времето избраната големина на файла може да се окаже недостатъчна. Ако Flash паметта ви позволява, винаги може да го преразмерите. Това става от чрез стартиране на Menu-Utility-Resize personal storage file.

Този начин е хитро хрумване, но в един момент ще пожелаете да се отървете необходимостта да носите и CD и флаш памет. В случай, че имате флаш памет над 256МБ, няма какво да умувате. Инсталирайте си Puppy Linux направо на Flash паметта! Това не е нито трудно, нито по някакъв начин застрашава другите ви данни на нея. Отново няма нужда от никакво форматиране или други по-опасни процедури. Ето как става, просто и лесно:

1. Заредете диска с Puppy. Стартирайте си инсталатора от Menu-Setup-Puppy universal installer. Сред като се отвори, изберете тип устройство, на което да се извърши инсталацията. Аз съм избрал USB Flash drive, тъй като такова е устройството ми. Изборът е голям, прегледайте възможностите и потвърдете избора си.

2. След като изберете тип устройство, Puppy ще ви изведе списък с този тип устройства, налични в системата ви. Изберете желаното и потвърдете.

3. Ще трябва да изберете начин на инсталиране. Просто продължете, като натиснете първата възможност. Възможността да се инсталира като Superfloppy се налага много рядко при стари и недодялани BIOS-и.

4. Ще видите информативен диалогов прозорец, последван от такъв, в който ще трябва да укажете къде се намират файловете на Puppy. Изберете CD.

5. След като Puppy подготви файловете си, ще трябва да изберете дали да се модифицира стартиращият запис на Flash паметта ви (MBR). Това е необходимо, за да може при стартиране, системата да намери и зареди операционна система от Flash памет. Обикновено тук си е избрано правилното действие и не се налага да променяте нищо. Затова потвърдете с ОК и го направете и на следващия информативен екран.

6. След горното потвърждение, ще ви се покаже абсолютно последна информация за генералните настройки, които сте избрали от досегашните стъпки. За да потвърдите, натиснете Enter. Копирането на файловете ще започне и когато приклочи, затворете прозореца отново с Еnter.

С това цялата процедура по инсталирането приключи. Както обещах, нищо сложно, нали? 😉 Всъщност това е т.нар икономично инсталиране (frugal install). При него няма форматиране, разделяне на файлови системи, а се разчита само на няколко файла, които представляват виртуални файлови системи, т.е. в тях се съдържат всичките компоненти на Puppy. И наистина, ако разгледате Flash паметта си ще намерите няколко нови файла. Сега може да работите спокойно и при изключване на системата ще бъдете попитани дали и къде да да се запазят промените в Puppy. Изберете Flash паметта, задайте обем по ваша преценка (създаденият файл ще се използва като вашата лична папка с документи и настройки) и изчакайте няколо минути. Толкова отнема първоначалното създаване на празен файл и записването на промените в него. Другите пъти ще е много по-бързо. При следващото стартиране на Puppy вече CD не ви е необходим. Включете Flash паметта, настройте BIOS-a да я търси като първо зареждащо устройство и Puppy ще изгрее готов да ви служи. 🙂

Изкарайте си приятно в компанията на Puppy Linux!