- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Убунту Линукс от Жар Компютърс

Може би малко от вас знаят, че и у нас има фирма, която продава част от системите си с предварително инсталирана Убунту Линукс ОС. При това го прави от около година (а може би и повече). Това е Жар Компютърс – известна и с представителства в достатъчно на брой градове. Преди да продължа, изрично искам да подчертая, че по никакъв начин не съм свързан с гореспоменатата фирма и писането на тази статия не ми носи никакви облаги. Статията е отражение на впечатленията ми от модифицираната версия на Убунту, с която Жар продава някои от системите си.

Всъщност инсталационен диск с тяхната версия на Убунту може да се свали от раздела Свободен софтуер [1] на страницата им. Озадачи ме липсата на каквато и да било информация, за това че фирмата предлага системи с Убунту. Мисля, че и за клиентите е важно да знаят, че имат право на избор при закупуването на нова система. Да не говорим, че Убунту не случайна дистрибуция и е повече от силна алтернатива на Windows XP/Vista .

Първото нещо, което прави впечатление е големият размер на диска. Вместо очакваното CD ISO копие, там има над 2ГБ DVD ISO изображение. Малко големичко за сваляне, ако имате бавна/ограничена връзка. Впоследствие ще разберете, че за този обем си има и причина.

При първото зареждане ще ви посрещне начално меню за стартиране от CD изцяло на Български език. Дребна, но приятна подробност. Когато се зареди Работната площ, ще установите, че и тя е локализирана на Български език. Това е сериозен плюс, особено ако системата се ползва от потребител, който не е на „ти“ с чужди езици. Визуалната тема на Убунту също е променена и от Жар са избрали приятна синя разновидност на Убунту темата (за мен си е по-привлекателна кафеникавата Убунту тема, но въпрос на вкус…), със сини рамки, икони и син тапет с логото на Жар.

[2]

На Работната площ има две допълнителни папки – Ръководства и Свободна култура. Едната съдържа кратки указания на Жар за използването на настолните и преносимите им системи, а също и български вариант на неофициалното ръководство за Убунту. Впечатление ми направи, че то е за предходната версия на Убунту – 6.10. В интерес на истината, нещата описани там, почти изцяло ще съвпадат и за Убунту 7.04, но все пак щеше да е по-добре, ако от Жар му бяха направили адаптация за по-новата версия. Втората папка е с доста интересно съдържание. В нея има поместени текстове, доста изображения, една дузина музикални албуми и два анимационни филма. Общото между всичко това е, че се използва свободен лиценз за разпространение Creative Commons [3]. Интересно беше да открия, че всичко без двете анимации, е от български автори. Жар предлага и документация за същността на този лиценз. Намирам осигуряването на подобно съдържание и на обяснение за същността му за повече от похвално. Нещо, което ме озадачи обаче, е че никъде не намерих подобно обяснение за лиценза, под който се разпространява Убунту и повечето софтуер в него – GPL [4]. Надявам се, в бъдещи издания този сериозен (за мен) пропуск да бъде корегиран.

Идва време да разгледам и софтуера в тази версия на Убунту. Трябва да призная, че от Жар са направили не лош избор:

С това допълненията приключват (поне аз не успях да открия други). Сега идва ред малко негативи:

В заключение мога да кажа, че като цяло намирам модификацията на Убунту за добро начало за българските потребители, въпреки че си има своите недостатъци. Но от друга страна – ако получите Windows, той няма никакви модификации и ще е абсолютно осакатен, нали? Затова от мен – палци горе за усилията. Предполагам, че следващите издания, базирани на Убунту 7.10 (излиза съвсем скоро) ще са по-добри и се надявам Жар да продължи с това добро начинание и да не е единствената фирма, която се ориентира към предлагане на свободен софтуер.