Вероятно тези от вас, които работят с Windows, са свикнали да записват с Nero Burning Rom. Няма да ви питам, дали всички имате лицензирано копие… Въпросът е, че Nero-то събира(ше) най-важните функции за запис на CD/DVD в един относително прост интерфейс. С течение на времето всичко се промени и сега Nero включва какво ли не… Но да оставим Nero настрана, тази статия е за друга семпла и лесна за употреба програма за Линукс и Убунту в т.ч.

Става дума за Brasero. Програмата има изключително изчистен интерфейс, с който ме спечели моментално.

Както виждате, всичко необходимо за боравене с CD/DVD, е на едно цъкване разстояние. Всеки един от четирите бутони отваря нов прозорец, в който извършвате съответните действия.

  • Запис на аудио диск

За запис на аудио диск се отваря познато изглеждащ прозорец, в дясната част на който е съдържанието на системата , а в ляво е съдържанието на аудио диска. Добавянето на нови песни се извършва с интуитивно влачене и пускане с мишката.

  • Запис на диск с данни

При запис на диск с данни, се отваря двупанелен прозорец. В лявата му част е празният носител, а в дясната-съдържанието на системата. Ако е поставен мултисесиен носител, Brasero го засича и услужливо прелага да зареди предходните сесии.

  • Копиране на CD/DVD

Копирането е пределно просто – избиране на устройство, от което ще се копира и устройство или файл, където да се запази копието.

  • Запис на CD/DVD изображение

Записването на CD/DVD изображение също е просто организирано. Избира се записващо устройство, зарежда се изображението и записът започва.

В допълнение на горните функции Brasero предлага и изтриване на CD/DVD презаписваеми носители. Това е достъпно от менюто Disk-Erase.

Това е накратко описанието на Brasero. Наистина проста и стегната програма, с която ще се запишете дисковете от раз, без да ви досаждат един куп помощници и настройки.

Приятно „печене“ на дискове!