Сещате ли се за старите Nintendo и Sega видео конзоли? Онези, който се свързваха към ТВ и в тях се слагаше една „касета“, след което играта започваше незабавно. Няма инсталации, няма бавене… Сега ще ви представя един интересен нов проект, който в голяма степен ще ви даде възможност просто да играете. Става въпрос за live.linuX-gamers.net – „жив“ диск, стартиращ графичен интерфейс, от който може да пуснете някои от най-добрите свободни игри! Идея проста и чудесна в същото време. Няма нужда от инсталация, не се променя нищо по системата, дори няма нужда от твърд диск! Поставяте DVD с игрите в устройството, зареждате си компютъра от него (от BIOS-а се посочва като първо стартиращо устройство CD/DVD) и играете – просто като 1-2-3. В основата на това изпълнение, сигурно се досетихте, стои Линукс. Че как иначе?! 😉 По същество това специално издание предсталява „жива“ версия на Arch Linux, специално оптимизирана за игри. Изхвърлено е всичко излишно, освен необходимото за игрите.

По време на първоначалното зареждане може да се наложи да изберете разделителна способност за монитора. Има изброени няколко стандартни и допълнително съществува възможност и за ръчно задаване. Изборът е ваш. По това време се засича видео картата и се зареждат драйверите за нея, след което ви посреща шарен Работен плот (май е по-удачно да го нарека Игрален 🙂 ) като този:

Вече забавлението може да започне! Ето някои от по-забавните игри от диска:

  • FooBilliard

Билярд с приятна графика и 3D изглед;

  • gl117

Екшън ориентиран летателен симулатор с възможност за настройка на нивата на детайлност.

  • Neverball

Много забавна платформена игра, в която трябва да прекарате топка по сложен 3D маршрут. Върху топката действат силите на гравитацията и интересното е, че с мишката местите не топката, а въртите света около нея.

  • Wesnoth

Известна свободна походова стратегия.

  • World of Padman

Супер свеж 3D екшън от първо лице. Всички герои в него… са нещо като миниатюрни мушици, въоръжени до зъби със забавни оръжия, а арените са холът, банята, градината на двора и т.н. от мини гледна точка. 🙂

На диска има и още игри. Пълен списък може да видите от тук, а последната към момента версия 0.9.2. – от тук.

Забележете, че настоящата версия взе още не е кръгла  – т.е. тук-там има проблеми. Така напр. с някои Intel базирани видео карти, не се определя правилно видео драйверът; възможно е понякога да не се засече мрежовата карта и др. подобни. За първи опит обаче, е повече от чудесно изпълнение.

Минималните системни изисквания са:

– Intel x86 архитектура;

– поне 512MB RAM;

– видео карта с хардуерно ускорение.

Едно последно допълнение – когато се наиграете, за да изключите системата, цъкнете с десен бутон на мишката върху Работния плот и ще се покаже меню, откъдето може да направите това.

Приятна игра!