До момента с lokster разгледахме 3 „живи“ мини операционни системи – Slax, Antix и Puppy Linux. И трите си имат своите предимства и недостатъци и вероятно ще се затрудните коя от трите е за вас. За да ви затрудня допълнително 😉 , днес ще представя още една мини ОС, която остави у мен доста приятни впечатления.

Става дума за малката Линукс дистрибуция Wolvix. Тя има доста сходни черти със Slax – отново е базирана на Slackware + Linux live скриптовете. Налична в два варианта – Wolvix Cub и Wolvix Hunter – тя си е поставила за задача да ви осигури пълни мултимедийни възможности в преносим вариант и при това с малък обем. В настоящата статия ще разгледам по-малкия вариант – Wolvix Cub. Wolvix Cub е с обем не прехвърлящ 256МБ, но в него е събрано голямо количество софтуер. Мога да опиша Wolvix като подобна на Slax и същевременно взела лесно достъпните настройки от Puppy.

За да заредите Wolvix, трябва да запишете CD с *.iso изображението и да стартирате компютъра си от него. При зареждане може Wolvix да се зареди с настройки по подразбиране или да се въведат допълнителни команди, съобразени с различни нужди. По време на зареждането, Wolvix разпознава хардуера в системата и ако всичко е ОК, би трябвало да видите Входен екран, в който от вас се изисква име и парола. Те са root с парола toor. На по-късен етап може да промените паролата и да създадете нови потребители.

Работната среда на Wolvix е XFCE и е издържана в приятно сиво-синя цветова гама. При желание може да се използва и по-леката работна среда Fluxbox.

В долната част на екрана е разположен панел, съдържащ меню с програмите, бързи връзки към най-често използваните от тях, управление на звука и др. В горната част малко необичайно е разположен панел, в който се намира списък със стартираните приложения, както и системната област за уведомяване. Впрочем, разположението на панелите подлежи на пълна промяна.

Програмите в Wolvix са разпределени по категории, много напомнящи тези в Убунту – Office, Multimedia, Graphics, Network, System; и др. По-долу ще разгледам част от приложенията по категории, но преди това искам да обърна внимание върху един от най-добре изпипаните елементи в Wolvix – Wolvix Control Panel.

Съдържанието му е организирано в отделни подпрозорци, отново обособени по категории. Настройката на основните компоненти на Wolvix е изцяло в графичен режим, така че да не затруднява онези от вас, които нямат опит с конзолата.

Инсталацията е доста улеснена и имате избор на нормална пълна инсталация или на инсталация, при която на практика съдържанието на CD носителя се копира на твърд диск или Flash памет, а промените се записват в един файл с предварително избран размер (т.нар. Frugal Install). В подобен стегнат стил са и следващите настройки, затова само ще ги покажа по-долу.

На горното изображение се вижда една от силните страни на Wolvix – възможността нов софтуер да се добавя просто чрез единични напълно независими модули. Това е доста гъвкав механизъм, първоначално намерил приложение при Slax – слагате един-единствен файл в определена директория и имате готов за употреба софтуер; изтривате го и софтуера изчезва безследно.

Някои от по-важните категории софтуер:

  • Graphics – Сред приложенията, които са в тази категория се открояват GIMP (най-добрият свободен редактор на изображения), Inkscape (мощен редактор на векторна графика). Не са пропуснати и програми за преглед на изображения (Gqview), а също и за проста обработка на изображения (mtpaint).

  • Multimedia – Определено има предостатъчно софтуер, който ще ви позволи не само да гледате и слушате кажи-речи всичко под слънцето, но и да създавате DVD, записвате дискове и др. В тази категория има програми като MPlayer и GXine (те възпроизвеждат почти всеки попаднал им формат), Audacious (симпатичен аудио плейър с Winamp-подобен интерфейс), Gnomebaker (запис на CD/DVD носители) и др.

  • Network – Отново внимателно подбран списък с приложения, включващ Mozilla Firefox, Claws Mail (пощенски клиент), gwget (download manager), Pidgin (софтуер за моментална комуникация), Transmission (torrent клиент) и др.

  • Office – Включени са стандартните редактор на документи (Abiword), електронни таблици (Gnumeric), календар (Orage), *.pdf четец (Evince). Abiword и Gnumeric могат да отварят и записват във форматите на MS Office, за онези от вас, които са принудени да ги използват все още.

  • System – Тук се намират приложения, с чиято помощ могат да се двършат куп полезни системни операции. Част от приложенията тук са Firestarter (софтуерна защитна стена, с чиято помощ може да се споделя и Интернет връзката), GParted (манипулатор на дялове), Gslapt (мениджър на пакети, подобен на Synaptic), Iso Master (работа с *.iso файлове) и др.

В заключение мога да кажа, че Wolvix е наистина една чудесна домашна Линукс дистрибуция за хората, които предпочитат по-малки операционни системи. Наличието на „жива“ Линукс ОС, комбинирано с възможностите за запазване на настройките на Flash памет, както и пълна инсталация плюс добър мениджър на пакети, правят Wolvix приложима за широк кръг от системи. За това в немалка степен допринасят и ниските системни изисквания – с процесор над 300МХц и памет над 128МБ, всяка система ще работи с Wolvix без особени трудности.

Двете версии могат да се изтеглят от http://rubyringtechnologies.com/wolvix.php или чрез torrent.