Вероятно поне част от вас са свикнали да прибягват при работата си с Microsoft Office или Corel Draw до т. нар. Clip Art – богати колекции от изображения в различни формати. Те могат да бъдат приятно допълнение, което да повиши и без това високата ви продуктивност. 😉 Проблемът на горните е… че и двата продукта са меко казано скъпи, а изтеглянето на безплатен (но не винаги свободен) Clip Art от Интернет, е свързано с търсене и загуба на време.

Ето защо, смятам да ви дам още една, макар и малка причина, да замените Windows, Office и Corel Draw с Убунту, OpenOffice и Inkscape. Това е проектът Open Clip Art. Той представлява напълно свободна за разпространение и използване колекция от изображения в *.png и *.svg формат. Броят им към момента е 16576 (по 8287 във всеки формат) – повече от достатъчен за нормални нужди.

Съдържанието на този проект може да инсталира много лесно в Убунту, тъй като го има като пакети в Synaptic.

  1. От менюто Система-Администрация на системата-Мениджър на пакети стартирайте Synaptic;
  2. Намерете и изберете за инсталация пакетите openclipart, openclipart-openoffice.org, openclipart-png, openclipart-svg.

След инсталацията вече разполагате с направо огромна колекция от *.png (растерни) и *.svg (векторни) изображения. Време е да ги използвате! 🙂

Стартирайте OpenOffice, натиснете бутона Галерия (ограден в червено на изображението по-долу) и пред вас ще се отворят всички току що инсталирани изображения в *.png формат. Те са удобно подредени по категории, така че би трябвало лесно да намерите подходящото изображение за вашия документ.

Ако желаете да използвате *.svg изображенията (векторни), може да си инсталирате Inkscape – свободен редактор на векторни изображения. След това може да си ги зареждате от директорията /usr/share/openclipart/svg/. В директорията /usr/share/openclipart/png/ пък се намират същите изображения в *.png формат.

Приятна работа!