Ето, че след няколкоседмично забавяне, на бял свят се появи и втората част на статията ми за Слакс. Както казах в предишната част, тук ви предстои да се запознаете накратко с някои от останалите приложения, с които тази чудесна жива ОС разполага, както и с начин, чрез който да запазвате настройките и промените си върху твърд диск/флаш памет. Започваме с програмите:

РЕДАКТОР НА ЧИСТ ТЕКСТ & СОРС-КОД
За такъв редактор в Слакс е избран KWrite. Освен за редакция на най-прости текстови файлове, той има и функции, подходящи за използването му при писане на различни видове сорс-код (програмиране) – най-важната такава е поддръжката на оцветяване на синтаксиса на голям прой програмни езици. Ето как изглежда KWrite:

РАЗГЛЕЖДАНЕ НА PDF ДОКУМЕНТИ
В днешно време , PDF документите са доста разпространени и често се случва да попаднете на такъв документ. За разглеждане на PDF в Слакс е избран KPDF. Той е еквивалентът на Acrobat Reader за Линукс и разполага с всичко необходимо за отваряне и разглеждане на PDF файлове. Ето снимка от KPDF:

РИСУВАНЕ
Е, какво е една операционна система, без нейния аналог на MSPaint… И Слакс, като всички останали не остава по-назад – разполага с KolourPaint. Не очаквайте чудеса от него – той е просто една елементарна програма за рисуване, която в повечето случаи не върши работа, но която може някой ден да ви спаси живота… :) Ето я:

Засега толкова с описанието на програмите. Както виждате, Слакс разполага с достатъчно разнообразен набор от програми, които създават една почти нормална работна среда. Програмите с които накратко ви запознах тук, далеч не изчерпват всичко с което Слакс разполага – останалото оставям да откриете сами. Щях да забравя – има и вездесъщият Пасианс… :D

А сега ще се спрем на някои интересни аспекти от използването на Слакс.

ИНСТАЛИРАНЕ ВЪРХУ USB ФЛАШ-ПАМЕТ
Нима не ви привлича мисълта винаги да разполагате със собствената си операционна система? Да можете да я носите в джоба си? Е, Слакс ви позволява да направите точно това. Той може безпроблемно да бъде инсталиран върху преносима памет, и след това да бъде стартиран на произволен компютър като дори настройките и документите ви ще бъдат запазени (това с настройките е само в случай че сте направили нещата които ще напиша след малко…).
1. – изпечете ISO файла на Слакс върху CD.
2. – копирайте всичко от този диск в основната директория на вашата Флаш-памет.
3. – на флаш паметта намерете директорията boot и от нея стартирайте bootinst.bat или bootinst.sh (съответно ако сте под Windows или Linux в момента). Инсталацията трябва да протече автоматично. Това всъщност не е инсталация – този скрипт единствено променя Master Boot Record-а на устройството, от което е стартиран, така че да може да стартира Слакс при следващото зареждане на системата.
4. Готови сте! Сега единственото нещо, което е необходимо да направите, за да се стартира Слакс от преносимата ви памет, е да укажете в BIOS-а да стартира от USB устройство. Аналогично е с настройката за стартиране от CD, само че вместо CDROM трябва да изберете USB-FDD или USB-HDD. Тези наименования са специфични за всеки BIOS и при вас може да са именувани различно, така че експериментирайте с различните начини за стартиране от USB устройство, докато не успеете… :)

И сега идва гвоздеят в програмата:

ЗАПАЗВАНЕ НА ПРОМЕНИТЕ/НАСТРОЙКИТЕ
Естествено, не е приятно да работите върху някой файл под Слакс, да го запазите върху работния плот или в личната директория, и при следващото рестартиране да установите че го няма. Не винете Слакс за това – той е жива ОС, и трябва да се държи по точно този начин. Но не се отчайвайте – има начин да накарате Слакс да използва “виртуален” твърд диск, като по този начин разполагате с предимствата на жива операционна система, но въпреки това промените ви се запазват за по-нататъшно ползване. Това си има и големи предимства – при евентуално “скапване” на системата ви, единственото което трябва да направите за да я възстановите в оригиналното и състояние е да изтриете един файл – slaxsave.dat, който се намира в основната директория на вашата USB памет.
Но май почнах отзад напред… Нека първо да ви обясня как да накарате Слакс да запазва промените си в този файл…
Отново отворете основната директория на преносимата ви памет, и след това – директорията slax. В нея трябва да има един файл – slaxsave.zip. Отворете го. Ще видите че в него има други 4 файла, именувани save1024.zip, save512.zip и т.н… Тук е моментът да изберете какъв ще бъде размера на виртуалната файлова система която Слакс ще използва за запазване на промените. save1024.zip отговаря на 1024 MB (1GB), save512.zip – на 512MB и т.н… Изберете си един от тях и го разархивирайте в същата директория (/slax) директория. След това – разархивирайте разархивирания файл :) Така би трябвало в директорията /slax да имате файл slaxsave.dat, с големината която сте избрали. Ако флаш паметта ви не е голяма, не се безпокойте – за основните нужди е достатъчна дори и най-малката като размер виртуална файлова система – 128MB.
Готови сте! При следващото стартиране на Слакс от този носител, промените вече ще са перманентни.
Ако в един момент решите че системата ви се е “омазала” много – можете просто да стартирате слакс в чист Live режим, игнорирайки всички промени които сте правили. Това се прави, като в началното boot меню изберете опцията по подразбиране, и натиснете Tab. Така ще влезете в режим на редактиране на стартовите параметри. Намерете параметъра changes=slax/slaxsave.dat и го променете на changes=- (или направо го изтрийте). Натиснете Enter, и стартирайте системата. Така Слакс ще се стартира с опциите и настройките с които е бил по подразбиране. В такъв режим можете спокойно да изтриете файла slaxsave.dat и да го замените с нова (и чиста) негова версия. Но помнете – изтриете ли го, губите всички файлове които сте записвали във файловата система на Слакс – личната директория, работния плот и т.н. Препоръчвам ви ако ползвате Слакс за работа над някакви по-важни неща, да си ги запазвате върху флаш паметта (или на друго място), а не във виртуалната файлова система на Слакс.

Това е засега, в следващата част на статията очаквайте инструкции как да добавяте нов софтуер (модули) и как да промените Слакс изцяло (remaster). А също и как да го инсталирате в Live-HDD режим :)

Следва продължение…

А тоя Слакс е страшен, особенно за флашка + това че може да записва промените по време на работа. С кеф да си купи човек една флашка само за него ей :)