- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

5 причини, поради които да изберете Линукс вместо Windows за новия си нетбук

Вече почти втора година мини преносимите компютри, наричани нетбуци се радват на голям потребителски интерес и това, бих казал, съвсем заслужено. Малки, леки и функционални те са харесвани от всички… освен от търговците, производителите на скъп хардуер и не на последно място от Microsoft, заради ниската си продажна цена и оттам и занижени печалби за гореизброените страни. Особено от Microsoft, ако имаше как, биха ги спрели от продажба или поне биха им вдигнали цената да е близка до тази на стандартните компютри – нещо, което опитват постоянно.

Сега с наближаването датата на издаването на новата версия на Windows биткатата за този пазар се изостря, не на последно място заради предимствата, които различните варианти на Линукс дават на този клас системи. Тъй като вероятно една голяма част от новите нетбуци ще са именно с Windows, реших да споделя с вас няколко неща, които да имате предвид при вземането на решение с каква операционна система да е новият ви нетбук. Всички те са на база личния ми опит като притежател на нетбук и в този смисъл отразяват истинското ми мнение.

И така, ето 5-те причини, поради които би трябвало без колебание да изберете Линукс в ролята на операционна система за вашия нов (а защо не и стар) нетбук.

Бих могъл да посоча още куп причини: по-модерна работна среда, по-лесна поддръжка, нулевата цена на придобиване и много, много други. Считам обаче, че и посочените са достатъчни поне да се замислите дали вече не е време да дадете шанс на Линукс да бъде вашата нова операционна система. Много хора го направиха и не съжаляват!

Ето и няколко варианта на Линукс, които биха могли да са добра компания на вашия нетбук:

Ubuntu Netbook Remix [1]

Moblin [2]

Easy Peasy [3]

gOS [4]