Firefox_3.5_logoТези от вас които вече са обновили версията на Firefox до 3.5 може би са се сблъскали с един проблем – някои разширения са забранени, понеже уж не са съвместими с Firefox 3.5. В някои случаи това е еврно, а в други – разширенията са си напълно съвместими, просто програмистите които са ги правили, не са написали 3.5 като максимално съвместима версия (понеже още не е била излязла когато са правили разширението).

Пример за такова разширение едно което аз ползвам за четене на RSS новини – Sage-Too.
За щастие, има лесен начин да накарате всички разширения да работят (по-точно – да се ОПИТАТ да работят),  независимо дали са съвместими само с по-стара версия на Firefox.

Естествено, има много такива които НЯМА да работят по този начин, или ще работят нестабилно и ще ви причинят проблеми, но нищо не пречи да опитате.

Всичко което трябва да направите, е да напишете about:config в лентата за адреси и да натиснете Enter:

ff-old-extensions-1

След това цъкнете с десния бутон на мишката някъде вътре в страницата която се отваря, и от отворилото се контекстно меню изберете New -> Boolean:

ff-old-extensions-2

Ще ви се отвори малко прозорче, в което трябва да въведете име за новата променлива. Напишете в него extensions.checkCompatibility:

ff-old-extensions-3

Натиснете ок, и в следващото прозорче изберете стойност false за променливата:

ff-old-extensions-4

Натиснете OK и сте готови. Вече ще можете да инсталирате и по-стари разширения за Firefox 3.5.

Още веднъж, да отбележа – този начин е несигурен, и не винаги ще даде резултати, а даже в някои случаи може да направи работата на Firefox нестабилна. Ако това се случи, отворете пак about:config, намерете опцията extensions.checkCompatibility, цъкнете върху нея с десния бутон на мишката, и от менюто изберете Reset. След това, за по-сигурно рестартирайте Firefox. Би трябвало всички несъвместими разширения отново да са забранени автоматично.

Успех!