От всички „странични ефекти“ на софтуера с отворен код, най-много ми харесва разнообразието. Наистина намирам за безкрайно интересни вариациите на доказали се успешни проекти с отворен код… като Убунту например. Споменавайки Убунту, искам само бегло да ви информирам за още една модификация на тази операционна система. Тя може би ще се хареса на онези от вас, които търсят нещо свежо и нестандартно. Става дума за gOS. Тази операционна система е базирана на последната версия на Убунту – 7.10 и е създадена от известната (в САЩ) фирма Everex. Въпреки Убунту основата си, gOS има някои специфични особености.

  • На първо място това е силно изразеният акцент на Google услугите. Изведени за бързо стартиране, тук са някои от най-популярните Google услуги: mail, maps, news, calendar, docs & spreadsheets. За силната Интернет ориентираност на дистрибуцията подсказват и препратките към сайтове като Facebook и Blogger. Не са пропуснати и уникалният онлайн клиент за моментална комуникация Meebo и почти задължителният Skype. Относно другите приложения, може да се каже, че някои от основните за Убунту присъстват и тук – Rhythmox, OpenOffice, GIMP, Pidgin, Synaptic и др.

  • Друга силна отличителна особеност на gOS е изборът на Управител на работната среда. За такъв е избран винаги интересният ми Enlightenment 0.17. Еnlightenment има дълга история (началото му е положено още през 1996 г.), но по-важното е, че просто няма конкуренция като съотношение визуална красота/натоварване на системата. С Е17 получавате нищо по-малко от „гладка и лъскава“ работна среда. Сенки, полусенки, прозрачности, анимирани икони и менюта – всичко това е там и ви очаква. При това със съвсем скромни системни изисквания(100МХц процесор и 64МБ системна памет не са много нали…).  Е17 има и достатъчно богати възможности за настройка, така че може да ви осигури занимавка и в това отношение.

Трябва да имате предвид, че gOS е съвсем нова разработка и като такава може да има (и вероятно ще има) някои неизгладени неща в нея. Например, нещо което на мен ми направи впечатление е, че в информацията изрично пише, че Интернет връзката трябва да е по кабел. Това ми подсказва, че вероятно все още в системата няма добавена поддръжка на безжични мрежи. Странно, предвид добрата поддръжка на Убунту, но факт. Мисля че проблема е решим, щом в сисемата има действащ Synaptic. Вероятно няма да е проблем необходимите пакети да се инсталират и заработят.

С това съвсем краткият ми обзор приключва. Ако горните редове са привлекли интереса ви, може да видите кратък клип на gOS в действие ето тук. Приятно гледане!