Може би сте свикнали да използвате определени шрифтове и тези в Убунту по някаква причина не ви задоволяват. По-долу ще ви покажа как лесно да инсталирате любимите си шрифтове.

  • Отворете си домашната папка и натиснете клавишите Ctrl + H, за да се покажат скритите файлове и папки (на които името започва с точка). Цъкнете някъде на празното пространство с десен бутон на мишка и от показалото се меню изберете Създаване на папка;

  • Изберете за име на новата папка .fonts (трябва да има точка в началото);

  •  В тази папка може да копирате и поставите шрифтове по ваше желание. На изображението долу са видни част от шрифтовете от колекцията Liberation fonts на Red Hat. С това всъщност „инсталацията“ приключва и вече може да използвате шрифтовете в работната среда и в различните програми.

Забележка: Така инсталиране шрифтове ще са видими само за вас. Всеки друг потребител ще разполага само със системните. Ако твърдо желаете всички потребители на системата да имат достъп до дадени шрифтове, трябва да ги копирате в папката /usr/share/fonts/. За целта ще са ви необходими администраторски права, тъй като папката е системна. Натиснете клавиши Alt + F2, в отворилото се поле напишете gksu Nautilus и след това въведете администраторската си парола. След като се отвори съдържанието на диска, просто копирайте желаните шрифтове в /usr/share/fonts/. Аз лично използвам първият метод, защото при него си запазвам системната папка с шрифтове чиста.