Вероятно повечето от вас са свикнали от работата си с Windows с досадното изскачане на прозорци при поставянето на CD/DVD, включването на USB устроства, flash  памет и др. устройства. Подобен механизъм за автоматично стартиране на преносими устройства и носители има и в Убунту. За разлика от Windows, тук възможностите за настройка са по-богати и по-прегледно организирани. Настройките се извикват от менюто Система – Настройки – Преносими устройства и носители. Настройките, касаещи преносимите устройства и носители, както и програмите асоциирани с тях, са обособени в отделни подпрозорци по категории – Носители, Мултимедия, Камери и т.н. По-долу съм показал съдържанието на всеки един подпрозорец поотделно.

В Носители може по ваш вкус да настроите различни аспекти на автоматичното им стартиране. Аз например съм указал при поставяне на празен CD/DVD да се стартира програмата Brasero, допадаща ми повече от стандартната функция на Nautilus за запис.

В Мултимедия може да определите с кои програми да се стартират музикалните и видео дискове, както и свързаните MP3 устройства. И тук съм внесъл промени по свое усмотрение, като съм посочил програмите, който използвам в ежедневието си.

В Камери са настройките, касащи свързването на цифрови фотоапарати и видеокамери. От тук например, е лесно да се настрои автоматичното стартиране на програмата Kino, когато свържете видеокамера към компютъра.

Категорията Цифрови помощници касае действията по разпознаване и синхронизиране на данни при свързването на мобилни устройства, използващи Palm или Windows Mobile операционна система. Искам да уточня, че е възможно да се наложи предварително да осигурите необходимите програми и настройки (това особено касаe Windows Mobile устройствата), за да може да възползвате от подобна функционалност.

В Принтери и скенери са събрани командите свързани с тези устройства. Обикновено тук няма какво да се променя.

Периферните устройства като мишка, клавиатура и таблет се управляват от Входящи устройства.И тук по принцип няма какво да се променя, освен ако изрично не желаете нещо да се стартира при включването на такива устройства.

Общо взето, рядко ще се налага да се обръщате към всички тези настройки, но е хубаво, че са добре обособени и лесно достъпни при необходимост.