Днес ще ви представя една програма, която може би ще бъде полезна само на малка част от вас, но за нея наистина може да е от полза. Става дума за свободната програма за разпознаване на ръкописен текст CellWriter. Притежателите на TabletPC устройства, който разполагат с чувствителен на допир дисплей, са потенциалните потребители.

При първото стартиране на програмата се активира тренировъчен режим. При него се изисква да напишете ръкописните аналози на всяка буква от азбуката и на често използвани символи.

За целта въвеждате своите символи и букви в съответните клетки. Най-долу в дясно на прозореца може да се избере и азбуката, на която ще обучавате програмата. Поддържа се и кирилица. Също така, не е проблем да правите обучение на няколко езика – програмата ще ги запомни.

Един път въвели необходимите символи и букви, може да излезете от тренировъчния режим чрез натискане на бутона Train. Тогава пред вас се появява програмата в нейният нормален вид – малък прозорец от няколко клетки, винаги стоящ над другите. За да въвеждате ръкописни символи букви, просто попълвайте отделните клетки. При запълване на дадените ви, мрежата от клетки автоматично се разширява. Освен това с десен върху всеки написан символ може да се изведе списък с начините, по които го е разпознала програмата, подредени по точност. При необходимост, символът може да промени или изтрие.

Като допълнение програмата предлага и стандартна екранна клавиатура, която се извиква с натискането на бутона Keys.

Настройките могат да се извикат по всяко време с натискане на бутон Setup или от иконата на програмата в системната област за уведомяване. Те са обособени в няколко категории.

В категорията Interface може да се донастрои облика на програмата по ваш вкус – брой на клетките за въвеждане, големина на прозореца, разположение и т.н.

В Colors указвате дали цветовата схема да се съобразява със системната такава или пък да се използват потребителски цветове.

Нови езици, на които да обучавате програмата и които да използвате, се добавят от Languages.

И на последно място, в Recognition са събрани настройките, свързани със самото разпознаване на текста. Така например, тук може да се зададе за всеки символ да се помнят по няколко различни варианта, което би намалило грешките при разпознаване, породени от леки разлики при изписването.

С това краткият ми опит с CellWriter се изчерпва. За съжаление, не разполагам с TabletPC устройство (горкият аз 🙂 ), за да изпробвам програмата в реални условия. Но видяното от мен, ме кара да вярвам, че тя може да върши добра работа. Версия, която е съвместима и с Убунту може да се изтегли от тук.