Стандартния вид на работната среда GNOME, използваща се в Убунту, е добре направен за екрани с диагонал над 12 инча и разделителна способност над 1024х768. Ако обаче не отговаряте на едното от тези или и на двете условия, работата ви с компютъра може да се затрудни, тъй като достатъчно често ще се случва части от прозореца на някое приложение да не се вместват в рамките на екрана. Последващото наместване за да видите скритото съдържание, естествено е чиста загуба на време.

На база скромният си личен опит в рамките на тази статия ще ви дам някои насоки, с чиято помощ ще направите по-комфортна работата си при малък екрана и/или разделителна способност.

  • Настроите системните шрифтове – Стандартно Убунту използа шрифта Sans с размер 10. Ако искате доста по-компактен и в същото време четлив шрифт, инсталирайте си пакета ttf-liberation. След това от настройките на облика Система-Предпочитания-Външен вид в подстраницата Шрифтове заменете текущия шрифт с Liberation Sans с размер 9 или дори 8. Разликата между компактността на двата шрифта е очебийна:

comparison_1

  • Изключете иконите, показващи с в бутоните – Ако предпочитате по-шарена работна среда това, може и да не ви хареса, но тази настройка определено подобрява допълнително компактността:

comparison_2

За да изключите иконите в бутоните, натиснете Alt+F2 и в появилото се поле въведете командата gconf-editor. Ще се отвори програмата на GNOME за редактиране на настройките на програмите и средата. Идете в /desktop/gnome/interface и махнете отметката пред ключа buttons_have_icons:

gconf_btn_icons

  • Използвайте компактна тема – Сложете си компактна тема за бутоните, декорациите и рамките на прозорците. Две такива теми са например HumanCompact и ClearlooksCompact. За да си инсталирате тези теми от Система -> Предпочитания си пуснете Външен вид, след което от подпрозореца Тема натиснете бутона Инсталиране и изберете изтеглените теми, които са под формата на tar.bz2 архиви. С тях ще постигнете поредна забележителна стъпка към свиване на свиване съдържанието на прозорците:

comparison_3

  • Слейте двата панела в един – Ако екранното място е ограничено, спокойно можете да премахнете единият панел (напр. долния) и да обедините елементите от двата панела:

dektop_one_panel_1

  • Подобрете управлението на прозорците – За да спестите дори още повече място, можете да се освободите от рамката, която стандартно я има към всеки прозорец и да интегрирате управлението на прозорците директно в панела. Вероятно в началото ще ви трябва известно време, за да се приспособите към тази промяна, но обикновено се свиква бързо, а и печелите още малко свободно място по вертикала:

desktop_one_panel_2

Обърнете внимание че:

а) прозорецът е максимизиран докрай и няма рамка с бутони в горната си част и

б) в най-крайната дясна част на панела са се появили бутони за минимизиране/максимизиране/затваряне на прозореца.

За да постигнете такъв вид са ви необходими две приложения.

Първото се казва Maximus и можете да го инсталирате, като от Мениждъра на пакети Synaptic изберете за инсталиране пакета maximus. Приложението се грижи за автоматичното разпъване на всеки новоотворен прозорец и премахването на рамката му. След инсталирането си, maximus автоматично се зарежда при всяко влизане в системата.

Второто приложение, което ви трябва всъщност е аплет за панела и се казва WindowButtons. Поначало този аплет го няма (все още) в хранилищата на Убунту, ето защо преди да го инсталирате, трябва да си добавите хранилището му. За целта от Система-Администриране си пуснете Мениджър на пакети Synaptic, след което отворете менюто Настройки – Хранища. След това в подпрозореца Софтуер от трети страни добавете следният източник:

deb http://ppa.launchpad.net/nekoreeve/ppa/ubuntu jaunty main #windowapplets

Затворете прозореца и презаредете информацията за хранилищата, след което изберете за инсталиране пакета windowapplets.

Съвет: За да не ви излиза съобщение за неподписано хранилище, можете да си изтеглите файла с подписа от тук.

След като инсталирането приключи, цъкнете някъде на свободно място върху панела и изберете Добавяне към панела. В отворилия се прозорец идете в най-долната част и изберете за добавяне аплета Window Buttons. Наместете го да е например в най-крайната дясна част на панела за да е по-удобен бързият достъп до бутоните.

  • Допълнителна оптимизация на някои приложения – Ако сте минали през горните стъпки, вече би трябвало да имате една доста по-компактна работна среда. Сега можете да положите допълнителни усилия и да оптимизирате някои от приложенията, които използвате често. Така например, вероятно много полезни ще са ви добавките за Firefox Fission и Compact Menu 2. Първата ще ви показва посочените връзки и процеса на зареждане директно в адресната лента (и така ще ви позволи да изключите лентата за състоянието), а втората свива всичките системни менюта на Firefox до един бутон:

Screenshot-1

Друго приложение, подлежащо на оптимизация е OpenOffice. Пуснете си някое от приложенията, включени в пакета и от менюто Инструменти отворете Настройки. След това цъкнете на Изглед и в дясната част изберете за Размер и стил на иконите да се използват малки икони:

OpenOffice.org

Възможност за избор на малки икони имате и в GIMP. Там настройката се намира в Редактиране-Настройки-Визуална схема. Изберете схемата Small за да се сдобиете с по-малки икони на иструментите.

Приятна работа!