През последните години сме свидетели на все по-голямо обогатяване на Мрежата с мултимедийно съдържание. Рано или късно почти навсякъде се появява достатъчно бърза връзка и невъзможното за сваляне вчера видео, днес вече кротко си лежи диска…

Именно в тази връзка днес ще ви запозная с една програма, самоопределяща се като „свободно приложение за Интернет видео канали (наричани още видео podcast-и и видео RSS)“ – програмата Miro. Бих могъл да я нарека просто Интернет ТВ… и тогава (поне отчасти) бих ви въвел в заблуда. Miro НЕ Е от типа на познатите ни от тук-там канали, който гледаме в реално време; Miro НЕ предлага (засега) гледане на видео в реално време. В тази връзка не е и като Joost – набираща популярност Интернет ТВ. След тези уточнения се чувствам длъжен да напиша защо предпочитам Miro пред Joost:

Mirо Joost
~ 2600 канала ~ 200 канала
свободен достъп до видео съдържание достъп само до одобрено от Joost видео съдържание
всеки може да създава ново съдържание за добавяне на ново съдържание е нужно одобрение и сключване на договор
видео съдържанието е със свободен лиценз видео съдържанието е изцяло със затворен (DRM) лиценз
възможност за търсене в множество видео портали търсене само в съдържанието на Joost
достъп на HD Video (видео с висока резолюция) видео с ниска/стандартна резолюция, ограничена до рамките на видео потока в реално време
многоплатформено приложение с версии за Windows, Mac и Linux изисква Windows или Мас; няма поддръжка на Linux
не се следят действията на потребителите и не се изисква регистрация действията на потребителите се следят и достъп е възможен само след регистрация

Ако тези характеристики на Miro са ви спечелили и смятате да му отделите внимание, продължете да четете… 🙂 По-долу ще ви представя Miro в средата на Убунту. Програмата обаче има същите характеристики и под Windows и Мас.

Инсталирането на Miro e лесно. Просто стартирайте Управителя на пакети Synaptic (от меню Система – Администрация на системата), в него намерете пакета Miro и го инсталирайте. В момента последната версия на страницата на Miro e 1.0, докато версията в Убунту е 0.9.8. Ако желаете винаги да разполагате с най-новата версия, може да си добавите софтуерния канал на Miro в Synaptic. Добавянето става от менюто Настройки – Хранилища и в отворилият се прозореце се отива на Софтуер от трети страни. Там чрез бутона Add… се добавя този ред:

deb http://ftp.osuosl.org/pub/pculture.org/miro/linux/repositories/ubuntu gutsy/

След това затваряте прозореца, натискате Презареждане и вече имате достъп до най-новата версия.

Когато инсталирането приключи, можете да стартирате Miro от Програми – Звук и видео – Miro. Първият път ще ви посрещне кратък помощник, чрез който ще може да изберете дали Miro да се пуска автоматично при всяко стартиране на компютъра. Имате възможност и да укажете на Miro да сканира локални папки за видео съдържание, тъй като с вграденият в него видео плеър (базиран на VLC) може да възпроизвеждате локални видео файлове.

След горната стъпка ви се извежда информативен прозорец съдъражащ основни данни за Miro. За незапознатите с програмата те са:

– Не чакайте – с Miro по-бавната връзка не пречи да имате достъп до качествено видео съдържание. Просто си изберете видео и то автоматично ще се свали за вас, докато вие си вършите друга работа;

– Аткуално съдържание – когато програмата е пусната тя периодично и напълно автоматично проверява за ново видео съдържание;

– Свободното дисково пространство се управлява интелигентно – всички свалени от Miro видео файлове имат перид на валидност (по подразбиране 6 дни), след който автоматично се изтриват. По този начин отпада грижата, че с течение на времето ще запълните диска си с вече ненужни видео файлове;

– Преглед на видео на пълен екран – става бързо и лесно с натискането на един бутон;

– Намерете съдържанието, което ви интересува – Miro предлага описание на каналите и вградена търсачка, с която бързо и лесно може да намерите определен видео материал.

След като затворите и този прозорец, през вас ще се покаже основният интерфейс на Mirо. Той е разделен основно на два панела плюс долна обща част, в която са контролите за възпроизвеждане.

В ляво се намират бързи връзки към: описанието на каналите; търсачката; библитеката, в която се показват всички добавени от вас файлове; списък съдържащ последно свалените, все още непрегледани от вас файлове; списък със свалящите се в момента файлове; списък с популярни канали и източници на видео съдържание.

В дясно се извежда основната информация за каналите, детайлната информация за всеки канал, както и възпроизвеждането на вече свалените файлове.

За да видите информация за даден канал, щракнете върху Details до името му. Ако това, което видите ви хареса, може да добавите канала с натискане на Add Channel.

Веднъж добавили канала към препочитаните от вас, той ще се появи като бърза връзка в панела в ляво, а вие ще имате достъп до видео файловете, които той предлага. Свалянето на определен файл става чрез натискане на малка синя стрелка в долната дясна част на умаленото му изображение. След това вие може да продължите с търсенето ново видео съдържание, а избраните от вас файлове ще се свалят автоматично. Можете да следите прогреса на сваляне на отделните файлове чрез избора на категорията Downloading от панела в ляво.

Miro предлага и интегрирана търсачка, с която директно може да търсите определени файлове в популярни видео портали като YouTube, Google Video, Yahoo Video и др.

Основните настройки на Miro може да се извикат от менюто Video – Options. Сред тях са настройки като избор на автоматично стартиране; избор на папка за свалените файлове; период на опресняване на информацията за каналите и др. Общо взето настройките са понятно описани и едва ли ще представляват проблем за повечето от вас.

С това бързото ми ревю на Miro отива към своя край. Сигурен съм, че програмата ще се хареса на онези от вас, които държат на това да имат свободен избор и лична сигурност при избора на видео съдържание. Тя ще е полезна и за хората, разполагащи с по-бавни връзки, които не позволяват да се осъществява гладко възпроизвеждане в реално време. А за останалите … Joost е насреща, но не очаквайте ревю от мен (поне докато не стане свободна програма, уважаваща свободния избор на потребителите). 🙂

Версиите на Miro за Windows и Mac са достъпни за сваляне от тук, а подробна помощ за това, как може и вие да добавите видео съдържание има тук (EN).

Приятно гледане!

Допълнение: Изглежда, че на някои машини Miro има проблем със Sun Java plugin и това води до неочакван изход от програмата малко след стартирането и. Ако и при вас се случи подобно нещо, ето как да го решите:

– стартирайте Synaptic и намерете и изберете за инсталиране пакета icedtea-java7-plugin; след като инсталацията приключи, опитайте отново да стартирате Miro и вижте как ще се държи;

– ако след преходната стъпка проблема не е решен, пуснете си един Терминал и в него напишете следната команда:

sudo update-alternatives --config java В Терминала ще ви излезе възможност за избор на Java машина по подразбиране; изберете /usr/lib/jvm/java-7-icedtea/jre/bin/java и затворете прозореца. Сега отново стартирайте Miro и проверете дали всичко е наред.