- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Gnome Commander – файлови операции в двупанелен изглед

 Windows не прощава никому! Честна дума! Ето на – след години работа с Windows Explorer, толкова съм възприел начина му на организация и работа, че къде-къде по-хубави файлови мениджъри като Total Commander (и преди него Norton Commander) не можаха да ми станат привични за работа. Но някой ден ще победя тази зависимост… евентуално. 🙂

В тази връзка искам набързо да ви представя един чудесен двупанелен файлов мениджър за Убунту – Gnome Commander [1]. По функционалност и външен вид той много напомня на Total Commander и работата с него е доста удобна. Сред основните му свойства са:

Програмата има леко спартански вид, което впрочем не е недостатък. Всички функции са видими и лесно достъпни. При желание програмата поддържа промяна на цветовата схема за изобразяване и на съдържанието на папките, както и промяна на иконите, представящи различните файлови типове.

Освен горните си черти, това което ми харесва в Gnome Commander e, че програмата е бърза дори при показване на съдържанието на папки с много файлове.

[2]

Gnome Commander може да се инсталира чрез Synaptic.

И понеже по-горе споменах Norton Commander – ето една негова достойна алтернатива, която работи в конзолен режим и е добре да я имате по ръка. Програмата е Midnight Commander [3]:

[4]

Midnight Commander също може да се инсталира чрез Synaptic, а за стартирането и си пуснете един Терминал и в него напишете

mcТолкова за този тип файлови мениджъри. Надявам се, че могат да бъдат полезни на онези от вас, които са изградили навици за работа с подобни програми.