Тези от вас, които следят ИТ новините из Мрежата редовно, вероятно са запознати с една преинтересна ситуация, касаеща Microsoft.

Става дума за патентното дело, заведено от канадската компания i4i срещу Microsoft заради неправомерно използване на XML патент в Microsoft Word 2003 и 2007. i4i доказаха правотата си и вече е в сила 60 дневен срок, след който Microsoft трябва да спре продажбата на Word 2003, 2007 и на всякакви други бъдещи версии, които могат да отварят и записмат в XML, DOCX и DOCM формат. Забраната също така се простира и върху предоставянето на поддръжка за гореспоменатите продукти.

Поне за мен тази ситуация е много показателна, независимо от това дали от Microsoft ще съумеят да се измъкнат от нея.

На първо място се чудя, не трябваше ли от Microsoft да споменат за въпросната чужда технология по времето, когато с пълни сили лобираха (често пъти по граничещ с незаконен начин) за утвърждаването на техния OOXML формат като признат от ISO? Вероятно поне част от гласуващите в комисията щяха да се зачудят има ли смисъл да се утвърждава втори XML базиран формат, при това с компоненти с неизяснен лиценз. Още повече, че по това време беше изминала повече от година след като свободният и също базиран на XML формат, на име ODF, беше утвърден и избран за стандарт без много разногласия.

На второ място (но не и по важност) си мисля за ефекта върху огромната маса от потребители, сляпо свързани с офис продуктите на Microsoft. Изведнъж много хора – от еднинични потребители до големи корпорации и държавни органи – ще се окажат в ситуацията да използват неподдържан продукт, без ясно бъдеще пред себе си. Макар забраната да касае само територията на САЩ, лесно можем да си представим подобни случаи и другаде.

В случая дори не е важно дали въпросната компания i4i е наистина права или пък дали от Microsoft няма да се измъкнат. Важно е това, което този случай демонстрира, а то е, че затворения код винаги таи в себе си несигурност и опасност.

А междувременно от i4i официално заявиха, че са прегледали OpenOffice.org (използващ свободният ODF формат) и нямат никакви претенции към него и към свободният софтуер.