В няколко предишни статии ви представих две мои разширения за Firefox, предназначени за проверка на електронната поща в abv.bg (ABV Checker) или mail.bg (Mail.bg Checker). Първоначално направих ABV Checker, понеже се издразних на факта, че от екипа на ABV бяха пуснали няколко добавки за Internet Explorer (само за него!), без изобщо да споменават нещо за други браузъри. Скалъпих разширението за няколко дена, и го пуснах. Естествено – имаше недостатъци и ограничения, но важното е че с него човек можеше бързо и лесно да следи за нови писма, без да му се налага да си отваря пощенската си кутия.

Наскоро обаче, се оказа че явно съм задвижил нещата с моето разширение, и от ABV пуснаха собствено „официално“ разширение, позволяващо проверката на повече от една пощенски кутия директно от лентата на състоянието на Firefox.
Което е чудесно, макар и със закъснение от тяхна страна. Препоръчвам на потребителите на ABV Checker да преминат към ABV Notifier – предоставя им повече възможности, а мен лично ме _мързи_ да поддържам разширение което на практика вече е излишно.

И тъй като идеята на свободния софтуер е да вземеш нещо направено и да го адаптираш напълно свободно за собствени нужди, това и направих – пренаписах разширението Mail.bg Checker, като взаимствах голяма част от кода на ABV Notifier, и дори добавих някои собствени подобрения.
Сега вече, потребителите му ще могат да проверяват чрез лентата на състоянието повече от една пощенска кутия в Mail.bg, ще може да чуват звуково известие при наличие на нови писма (по желание), и ще могат чрез просто задържане на мишката над името на съответния акаунт, да видят от кой са новите писма, и каква е темата им:

mailbgchecker-1

Ако досега сте ползвали предишната версия (0.3), информацията за акаунта който сте проверявали с нея ще се пренесе в новата версия, но вече ще можете да добавите още акаунти (пощенски кутии). Ето как изглежда прозорецът с настройките:

mailbgchecker-2

Мисля че работата с настройките на разширението е съвсем интуитивна, и няма нужда от подробни обяснения, но все пак ще обясня:

  • за да добавите нов акаунт (пощенска кутия) – цъкате върху бутона „+ Добави“, след това в полето „Mail.bg Потребител“ въвеждате потребителското име, а в „Парола“ – паролата, и натискате бутона „Запис“.
  • за да редактирате съществуващ потребител – цъкате върху потребителя в списъка отляво, след това в „Mail.bg Потребител“ редактирате потребителското име, а в „Парола“ – паролата.
  • за да изтриете потребител – маркирате го в списъка с потребители, и натискате бутона „- Изтрий“.
  • за да чувате звуков сигнал при наличие на нови писма – слагате отметка в „Звук“, и от бутона „Избери“ избирате .wav звуков файл, който да бъде възпроизвеждан.
  • за да настроите честотата на проверка (в минути) за нови писма – просто променете числото в полето „Интервал“.

Можете да изтеглите разширението от https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11939.
Тъй като качих новата версия (0.4) на разширението малко преди да напиша статията, може все още на посочения адрес да се вижда старата версия – 0.3. Ако е така, просто изчакайте час-два (или по-малко) и проверете пак. Обикновенно качването на нова версия на разширение за Firefox отнема толкова време, тъй като минават през задължителен преглед от човек там, преди да бъдат публикувани.

Възможно е да има бъгове – разширението е плод на един ден преправяне на кода на ABV Notifier. Засега поне при мен работи… 😀

Успех! (И пишете някой коментар ако има проблеми… пък и да няма)