На всеки Windows потребител рано или късно му се налага да направи някаква графична обработка – някоя снимка на гаджето, някое колажче, ретуширане на някоя семейна снимка, създаване на бутончета за личния сайт… Примери много. В тези случаи повечето хора прибягват до една много често срещана практика в България – а именно свалянето на „пиратска“ версия я на Photoshop, я на PaintShopPro, я на нещо коренно различно и пак пиратско… (но най-често Photoshop). Специално Photoshop има олекотена (т.е. орязана) безплатна версия, PaintShopPro – shareware версия без ограничения във функциите, но спира да работи след известно време. Лично мое мнение си е това, но работата с Photoshop никога не ме е привличала. По ред причини, които така или иначе не мисля да изброявам.
Сигурен съм че по-голямата част от вас ще ми се изсмеят за това че говоря против използването на пиратски софтуер, но въпреки че и на мен ми се налага да ползвам такъв, съм свел до абсолютния минимум не-свободните програми.
Но да се върнем на графичната обработка (нямам намерение да ви чета морал…). В настоящата статия ще ви запозная с една графична програма за Windows, която е малка, мощна, с доста вградени филтри и още толкова достъпни за сваляне, и освен това е със свободен лиценз. Абсолютно безплатна е и дори има български превод на интерфейса.
Става въпрос за Paint.NET. Това е графичен редактор, започнал като един университетстки проект и превърнал се в мощно и широко използвано средство за графична обработка сред „нормалните“ потребители.
Програмата върви на Windows XP и Vista, като задължително условие е да имате инсталиран .NET Framework 2.0. Ако редовно осъвременявате windows-а си чрез windows update, то най-вероятно вече го имате инсталиран.

Самият инсталационен архив на програмата е ужасно малък – 1.5 МБ, но не се подвеждайте по малкия размер – в нея ще намерите много голяма част от функциите на Photoshop.

Програмката поддържа работа с графични слоеве, цветови преливания, всички стандартни инструменти за избиране на области от изображението – lasso, magic wand и какви ли не още инструменти.
Ако сте ентусиаст, дори има плъгин достъпен за сваляне, чрез който ще можете да пишете собствени плъгини (т.е. филтри за нея) на език подобен на C++, но значително опростен. Всъщност една не малка част от филтрите са написани именно така.

Ето една снимка от екрана на програмака (огненият ефект който се вижда, е постигнат чрез комбиниране на няколко прости филтъра):

Самият интeрфейс е доста прост и изчистен, и е доста интуитивен за работа, като една функция която лично на мен много ми допада, е възможността на панелите с инструменти или настройки да стават полупрозрачни когато са неактивни. По този начин те не претрупват екрана ви и не закриват половината изображение което редактирате…
Това е доста полезно когато не сте на 19″ монитор, защото ако сте отворили настройките на някой филтър и прозорчето им не беше полупрозрачно, нямаше да имате удобен предварителен преглед върху промените които извършвате.
Това ме ме подсеща за още едно нещо което е реализирано удобно, поне според мен – когато прилагате някакъв филтър, вие виждате промените приложени директно върху оригиналното изображение, а не върху негово умалено копие в прозорчето с настройки. Така имате по реалистичен поглед върху това, какво правите. Ако след това цъкнете „ОК“, промените остават. Ако цъкнете „Отказ“ – се връщате към оригиналното изображение.

Като цяло, бих казал че програмката е и доста лека като системни изисквания, макар че всичко зависи все пак от това точно какви филтри използвате и какъв е размера на изображението което обработвате.

Ето ви и снимка на менюто с филтри (инсталирал съм и доста от достъпните за сваляне от сайта):

Не е зле нали?

В заключение ще кажа, че Paint.NET определено ме е спечелила като потребител и ви препоръчвам да я опитате – няма да съжалявате изобщо.

Ето откъде можете да я свалите: http://www.getpaint.net/download.html#Download
От тук пък можете да свалите български превод на интерфейса: http://store2.data.bg/nikolaijelev/Paint.Net_BG_%20Lang%20file/

Там има преводи за няколко различни версии на Paint.NET. Изберете директорията за версията която е най-близо до вашата. Към момента на писане на статията (2 Декември 2007), най-актуалната официална версия е 3.10. Там няма превод за нея, но и този, който е за 3.07 работи. Затова отворете директорията „Paint.Net_USB_BG_v 3.07/“ и от нея свалете файла Bg.Lang.file.v3.07.exe. След свалянето му, изключете Paint.NET ако е включен и стартирайте Bg.Lang.file.v3.07.exe. Всичко ще се инсталира автоматично (това „всичко“, всъщност е един файл…) и Paint.NET ще се стартира автоматично. Най-вероятно, езикът все още ще е английски. За да го превключите, отидете в меното „Help“ И от там – в подменюто „Language„. В него ще са изредени наличните преводи на интерфейса.
Изберете „български„.

След това ще ви бъде съобщено, че за да се задейства българският превод е нужно Paint.NET да се рестартира. Затова цъкнете върху бутона „Restart Paint.NET„.

Готови сте! Вече имате български превод.

Ако се нуждаете от допълнителни плъгини/филтри можете да ги сваляте от тук: http://paintdotnet.forumer.com/viewforum.php?f=16
Това е форум посветен на потребителските филтри за Paint.NET, като за всеки филтър има отделна тема и доста коментари, както и снимки показващи какво точно прави този филтър.

На адрес http://paintdotnet.forumer.com/viewforum.php?f=15 пък има много помощни материали относно създаването на всякакви ефекти (това пак е форум с много теми). Ако поне малко разбирате английски, мисля че няма да имате никакви проблеми с „усвояването“ на материалите там.

Това е засега. Оставям останалото на вас.