wifi_logo_0Ако сте като мен, и обичате безплатните неща, вероятно съвсем чистосърдечно бихте се вързали към незащитената безжична мрежа на вашите съседи, близко барче с Wi-Fi, училище, офис и т.н…

Доколко това е правилно, оставям вашата съвест да реши. Аз само ще покажа как да подобрите драстично качество на сигнала от безжичната мрежа към която се свързвате.

Усилването което ще получите чрез този рефлектор е около 9 dBi, а с малко повече късмет може да достигне и до 12 dBi.
Ако искате още по-голямо усилване, трябва да уголемите шаблона пропорционално, примерно да го разпечатате на A3 формат. Запомнете: трябва да запазите пропорцията, иначе нищо няма да стане!!!
Ето при мен какъв беше резултата от поставянето на рефлектор направен от A4 формат:

wifi-0

Не е зле, нали? Всъщност е перфектно като се има предвид че рефлектора на практика не струва почти нищо.

Какво ви е нужно:

  • лист твърда хартия, формат A4
  • алуминиево фолио (като за печен заек с картофки……)
  • сухо лепило за хартия
  • ножица
  • технически скалпел или остро ножче
  • принтер & компютър
  • естествено – безжична LAN карта С АНТЕНА. Моята е Edimax EW-7318USg (RT73).
  • и накрая – най важното – да не сте прекалено вързани в ръцете 🙂

Как ще изглежда крайният резултат? Ето така:

wifi-6

Може и да не спечели конкурс за красота, но за сметка на това върши добра работа.

И така, да започваме!
Първо отворете следното изображение в цял размер и го разпечатайте на лист дебела хартия (картон) с формат А4. Може и по-голям формат да е, стига пропорцията да се запази (колкото по-голям е рефлектора, толкова повече усилва сигнала).

template

След като го разпечатате – започвайте да изрязвате. И 6-годишно дете ще се справи с изрязването, но все пак пояснявам – шаблонът се състои от две части. Пунктираните линии не се изрязват – те се прегъват.

В горната част на шаблона има 6 прореза които трябва да направите с технически скалпел. Там ще влизат триъгълните части на долната половина.

След като сте направили прорезите, поизкривете правоъгълната част на шаблона, така че да стане с параболична форма.

След това върху равна повърхност разгънете достатъчно голямо парче добре изгладено алуминиево фолио.
Намажете правоъгълника навсякъде от вдлъбнатата страна с лепило.
Внимателно го обърнете и го залепете за фолиото. След това се опитайте да му придадете пак параболична форма, горе долу с извивка като долната част от шаблона. Постарайте се фолиото да прилепне към извития шаблон без да се образуват много гънки и ръбове. Колкото е по-гладко, толкова по-добре ще фокусира сигнала.

После направете прорези във фолиото там където са прорезите които преди това направихте в хартията.

Вземете долната част и с техническия скалпел направете два X-обарзни прореза там където е отбелязано с кръгчета. Не правете кръгъл прорез, а X-образен!
След това прегънете по двете хоризонтални пунктирани линии.

Другите пунктирани линии също прегънете няколко пъти и накрая оставете триъгълничетата в разгънато положение.

Вкарайте ги едно по едно в прорезите на другата част на шаблона, намажете ги от едната страна с лепило и ги прилепете към задната стена.

Накрая може да облепите ръбовете на рефлектора с тиксо, за да не се разлепи или скъса фолиото.

Ето как изглежда отзад рефлектора (на снимката може да видите как съм залепил триъгълничетата):

wifi-5

Оставете лепилото да издъхне 15-20 минути, и сте готови!

Сега може да вкарате антената на вашата Wi-Fi карта в X-образните прорези, така както се вижда че съм направил аз на една от предишните снимки.

Имайте предвид, че по този начин антената ви става насочена параболична антена, а не тип Omni. Т.е. трябва да въртите рефлектора докато не откриете посоката от която идва най-силен сигнал. Включително и във вертикално направление.

За да откриете оптималната посока, въртете антената с малко – примерно 20-30 градуса, отдръпнете се малко от нея и следете нивото на сигнала на безжичната мрежа към която се свързвате.

Не заставайте пред антената, тъй като това смущава сигнала и нивото се понижава!
Поне аз го смущавам като застана пред нея – пада с около 5-6 dBi 🙂

Под Windows може да използвате програмата NetStumbler за да „ловувате“ безжични мрежи, а под Linux – Kismet или Wavemon. Не са ви необходими, но помагат ако сте зарибен търсач на мрежи 🙂
Лично аз използвах NetStumbler, защото бях под Windows по време на писане на статията. С него може да следите с много голяма точност нивото на сигнала – показва хубава графика, която се опреснява постоянно, а не през няколко секунди. Същото важи и за Wavemon.

Това е всичко! Както виждате, рефлекторът е ефективен и евтин, и се прави само с български суровини – тиксо, лепило, фолио. Липсва само парче медна тел или поцинкована ламарина… 😀
Всъщност… на една от снимките се вижда че стойка която съм направил за антената е ИМЕННО от ламарина – от кутийка Nescafe 😀 А преди имах стойка от тел…

Ще се радвам ако някой си направи успешно такъв рефлектор и покаже снимка или сподели впечатления.

Успех с поредния ми DIY (демек направи си сам) „проект“!