Наскоро ми се наложи да конвертирам .mov файлове, съдържащи само аудио поток в mp3. След няколко дни търсене, установих че така и не мога да намеря подходяща програма за конвертиране, която да може да прави това с няколко цъкания на мишката. Някои бяха сложни, други уж конвертираха mov в mp3, а всъщност ми даваха грешка при опит да конвертирам файловете, с които разполагах…

Ядосах се на липсата на проста програма за обръщане в MP3, и затова реших да напиша собствена 🙂
И така, представям ви KMP3 – моето най-ново творение.

Ето снимка:

Както виждате – интерфейсът е прост. С помощта на kmp3 ще можете да конвертирате в MP3 всичко, повтарям ВСИЧКО, което съдържа някакъв звуков поток – дори ще можете да извлечете звука на музикален видео клип като mp3.

Работата с програмата е съвсем проста. За целта, първо я свалете от тук (големина 4.43 МБ). Това е саморазархивиращ се архив. След като сте го свалили, просто цъкнете на него, въведете мястото където искате да го инсталирате, и след това натиснете „Extract“. В архива е включен и AutoIt3 сорс-кода на програмката.
Отидете в директорията в която сте го инсталирали и стартирайте kmp3.exe. За да конвертирате даден файл, просто го хванете с мишката от Windows Explorer и го провлечете до бялото текстово поле в прозореца на kmp3. Можете да пускате и множество файлове наведнъж. Ако натиснете бутона „Конвертиране“, файловете ще бъдат конвертирани в mp3 един след друг. Оригиналните файлове остават, а новите mp3 файлове се създават в директорията на оригиналните. Например, ако оригиналния файл е „c:\music\audio.mov„, то след конвертирането той ще остане, и ще бъде създаден „c:\music\audio.mp3„.

Бутонът „Изчистване на списъка“, естествено, изчиства списъка, а „Изход от програмата“ – излиза от програмата.

Имайте предвид, че при конвертирането, се създава един междинен .wav файл, който в последствие се конвертира в mp3. Този файл се създава в директорията в която сте инсталирали kmp3. За една средно дълга песен, са нужни около 30-40мб за wav файла. Така че, гледайте да има достатъчно място, ако тръгнете да конвертирате нещо по-дълго. Временният wav файл се изтрива автоматично след успешното създаване на mp3-ката. Не е добре да пускате kmp3 от флаш памет (поне текущата версия…) това може да забави излишно процеса на конвертиране, а може и да не ви стигне мястото ако паметта е малка. Освен това, така само излишно ще съкращавате живота на флаш паметта си.

Изходящите mp3 файлове са с параметри 44100Hz 128 kbit/s Joint-Stereo. Ако има интерес, в следващата версия ще добавя възможност за настройка на параметрите на изходящите mp3-ки.