Когато търсите определен файл в някоя вече препълнена папка, постоянното отваряне на една или друга програма, с която да прегледате съдържанието му може да стане леко досадно. Вместо това много по-добре ще е ако можете да надникнете за миг в съдържанието на файла и да видите дали е това, което търсите.

Донякъде тази функция се осъществява, когато преглеждате файловете си във файловия мениджър и е включен режим на изглед като икони. Това обаче не е съвсем достатъчно, защото все пак иконите обикновено са с малък размер а и се показва съдържанието на ограничен брой файлови формати.

В настоящата статия ще ви представя приложението Gloobus, чрез което бързо ще можете да надникнете в съдържанието на множество типове файлове (към момента – JPG, PSD, XCF, PNG, GIF, SVG, AVI, OGG, FLV, WVM, PDF, CBR, CBZ, DOC, ODF, XLS, ODS, PPT, ODP, C++, JAVA, PHP, SH, PYTHON и обикновен текст), без да ги отваряте с приложението по подразбиране.

Ето кратък клип, който да онагледи работата на Gloobus:

embedded by Embedded Video

Видът и поведението на тази програма на практика са почти аналогични на Quick-Look функцията в Mac OS.

Gloobus се интегрира във файловия мениджър и за да прегледате съдържанието на даден файл, трябва просто да го маркирате и да натиснете клавиша Space. За да се придвижвате до следващ/предишен файл, използвайте дясна/лява стрелка, а за отворите файла с асоциираното приложение по подразбиране, натиснете Enter.

Тъй като програмата все още не е част от официалните хранилища на Убунту, ще трябва да добавите ново хранилище в Мениджъра на пакети Synaptic и от него да я инсталирате.

Хранилището, което трябва да добавите е:

deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/gloobus/ubuntu jaunty main #Gloobus

за Убунту 9.04 или

deb http://ppa.launchpad.net/tualatrix/gloobus/ubuntu karmic main #Gloobus

за Убунту 9.10 (а може и да добавите ppa:tualatrix/gloobus в секцията „Друг софтуер“ на Система->Администриране->Източници на софтуер).

След като го добавите, натиснете бутона Презареждане в Synaptic и тогава намерете и инсталирайте пакета gloobus-preview.

Забележка: След като сте добавили горното хранилище и сте опреснили съдържанието му, освен gloobus-preview трябва да направите и предложеното обновление на файловия мениджър Nautilus. То е необходимо за да работи правилно интеграцията на Gloobus с работната среда. За целта просто в Synaptic натиснете бутона Всички актуализации и инсталирайте предложените такива.

Допълнение: За да не ви излиза съобщение, че горното хранилище е неподписано (нищо страшно впрочем), отворете си един Терминал и в него изпълнете командата

sudo apt-key adv --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 0624A220

След като инсталацията на Gloobus приключи, излезте от потребителската си сесия и влезте повторно, за да се осъществи интеграцията му с работната среда.

Това е, вече можете да се радвате на още една приятна екстра!