Заглавието май се получи малко дълго, и май от него се разбира изцяло за какво иде реч, но все пак ще го кажа пак: ще ви представя една малка програмка за Windows (естествено писана от мен), която ще помогне на притежателите на MP4 плейъри Diva FX-62 (и другите подобни), да конвертират wav файлчетата от диктофона в нормални PCM wav файлове, възпроизвеждащи се на всеки компютър.

(Май и последното изречение излезе много дълго…)

За да я ползвате, трябва първо да си изтеглите viDrop и да го инсталирате някъде. Можете да го изтеглите от тук.

След това изтеглете ToWav.exe и го запишете в същата папка в която сте инсталирали viDrop.

После, отворете папката в която се намира файлът който искате да конвертирате, цъкнете с десния бутон на мишката върху файла, и от менюто „Open With“ изберете „Chose Program“:

Ще ви се отвори следния прозорец:

Уверете се че НЕ Е сложена отметка пред „Allways use the selected program to open this kind of file“, и натиснете бутона „Browse…“. Ще ви се отвори диалогов прозорец в който трябва да посочите с каква програма да се отвори файла (трябва стигнета до папката на viDrop и да посочите towav.exe):

Натиснете „Open“, и в следващият прозорец – „OK“. Конвертирането ще започне веднага, и не би трябвало да продължи дълго (зависи от дължината на файла, но е от порядъка на секунди).

Когато приключи, в папката на избрания в началото wav файл ще се е появил нов – със същото име, но с наставка „_converted“:

След като веднъж сте посочили къде се намира towav.exe, повече няма да ви се налага да го правите – той ще се показва винаги в менюто „Open With“ когато цъкнете с десния бутон върху .wav файл. Просто трябва да го изберете:

Това е!

И накрая още нещо – можете да използвате towav за да конвертирате абсолютно всичко в wav файл – всякакви файлове които съдържат звук, дори и видео файлове.