OOintroo4kids  е интересен проект, на който попаднах съвсем наскоро и към който ще привлека вниманието ви днес.

Накратко, това е офис пакета OpenOffice.org, но с променен, олекотен и оптимизиран интерфейс, предназначен за деца между 7 и 12 години. Основната сфера на неговото приложение е образователната, където може да бъде използван като едно по-удобно средство за усвояване на начални умения за работа с офис приложения.

Приложението има версии за Линукс, Windows и Mac OS, които могат да бъдат изтеглени от тук. В настоящата статия ще бъде разгледана 32-битовата версия за Линукс който можете да изтеглите от тук.

След като изтеглите tar.gz архива, разархивирайте го, след което идете в папката ./ooo4kids0.5/program/ и стартирайте файла soffice.

Ще ви посрещне екранът за избор на тип документ:

ooo4kids_1

От тук можете да изберете да започнете нов текстов документ, рисунка, таблица и презентация или пък да отворите съществуващи такива.

По-долу е показан един текстов документ, отворен с OOo4kids:

ooo4kids_2

Още на пръв поглед е виден по-опростеният потребителски интерфейс. Освен броят и вида на лентите с инструменти, оптимизации са претърпели различните менюта, в които много от по-специализираните функции на премахнати:

ooo4kids_3

Дори още по-опростен вид има електронната таблица:

ooo4kids_4

Малко по-стандартен вид има частта за създаване на презентации:

ooo4kids_5

Създаването на рисунки също е претърпяло промени спрямо стандартния си вид в OpenOffice:

ooo4kids_6

Отделно от горните четири модула, чрез менюто File имате достъп и до създаване на уеб страници и математически формули.

Като цяло видяното от този офис пакет ми хареса като визия и изпълнение. Наистина иначе мощния OpenOffice.org е добре замаскиран под формата на семпъл и приятен за окото интерфейс, който вероятно наистина ще е удобен да най-малките деца, за първи път сблъскващи се с подобни програми.

За съжаление към момента той няма версия на български език, но предвид това, че „под капака“ си се крие истински OpenOffice.org едва ли е толкова трудно да се използва съществуващия превод…