Вероятно от време на време все още се сблъсквате с някой текстов документ в RTF формат. Често разни документи, които можете да изтеглите от Интернет са именно в такъв формат. Ако използвате Windows, такива документи стандартно се създават и отварят с Wordpad. Каква е алтернативата под Линукс?

На първо място можете да разчитате, че вграденият офис пакет ще може да отваря и чете този файлов формат без проблем. И OpenOffice наистина се справя с тази задача. Само, че… да се зарежда такъв масивен офис пакет като OpenOffice, за да видите някой 100КВ файл, може да не ви е по вкуса. Няма проблем, насреща е Ted!

Ted e най-близката алтернатива на Wordpad, която ще намерите по Линукс – и като работа и като възможности.

Програмата поддържа напълно за четене и писане всички особености на RTF документите, създавани с Wordpad, което значи, че проблеми със съвместимостта дори и при сложни документи няма да имате. Изключение може да направят документи, които са редактирани с Ms Word и след това са запазени като RTF.

Ето един примерен екран на Ted с отворен достатъчно сложен RTF файл (това е ръководството на програмата):

ted-2

От екрана е видно, че интерфейсът е пределно прост и това е една от особеностите на Ted – няма да видите никакви ленти с инструменти. Всички възможности на програмата са достъпни от няколко менюта, а също и чрез клавишни комбинации. Липсата на лента може и да е странна в началото, но си има и добрите страни – прави интерфейса пределно прост и ви помага да се концентрирате върху текста. Като възможности можете да очаквате нормалните за такъв клас текстов редактор – форматиране на страница, настройки на шрифтове, вмъкване на символи и таблици и др.

ted-3

За да инсталирате Ted, първо трябва да си изтеглите програмата и допълнението ѝ, които осигурява проверка на правописа на роден език. Изтеглете двата DEB файла и последователно ги инсталирайте. Ако използвате УСУ , можете да намерите пакетите чрез мениджъра на пакети Synaptic. Просто потърсете и инсталирайте пакетите ted и ted-bg-bg.

След инсталирането си Ted не се появява в менюто, затова ще трябва да си го добавите вие. Най-бързият начин да направите това, е от Програми-Помощни програми да си пуснете Терминал и да изпълните командата:

cp /usr/local/Ted/varia/Ted.desktop ~/.local/share/applications/Ted.desktop

След изпълнението ѝ Ted ще се появи в Програми – Офис. Ако желаете да асоциирате RTF файловете да се отварят директно с Теd, цъкнете с десен бутон върху такъв файл и от менюто изберете Свойства. В отворилите се настройки идете на Отваряне с и маркирайте Ted rtf text processor, след което затворете прозореца.

Приятна работа!