Колкото и добре да сте настроили системата си… идва денят, в който тя неизбежно се скапва. Тогава се сещате, че може би е трябвало да си направите резервно копие, в момента когато всичко ви е работело, но вече е късно. А вероятно не ви се е занимавало с резервно копие, защото сте си мислели, че процедурата е досадна, времеотнемаща и вероятно сложна, особено ако искате абсолютно идентично копие.

Днес ще ви представя едно удобно средство за Убунту, с което в рамките на 40-50 минути ще може да си направите пълно копие на системата. При това без почти никакво действие от ваша страна, освен натискане на 2-3 бутона. Нещо повече – направеното от вас копие ще бъде направено като жив Убунту диск, който ще може да заредите, с тази разлика че в него ще са вашите настройки, инсталирани програми, документи и прочие. В допълнение, с тази програма освен лично ваш резервен диск, ще може да генерирате и диск за дистрибуция. Но за това малко по-късно.

Програмата се нарича Remastersys и за да си я инсталирате трябва да добавите хранилището и в Synaptic. За целта си пуснете Synaptic от Система – Администрация на системата. След това изберете менюто Настройки – Хранилища и от отворилият се прозорец – Софтуер от трети страни. В него натиснете Add… и поставете следният ред:

deb http://www.geekconnection.org/remastersys/repository karmic/ #Remastersys

След като добавите този ред затворете настройките на хранилищата и натиснете Презареждане за да се опресни базата от налични програми. Вече може да инсталирате програмата като намерите и изберете за инсталация remastersys.

Remastersys може да бъде стартиран от менюто Система – Администрация на системата – Remastersys Backup. След стартирането веднага ви посреща предупреждение да затворите всички други отворени прозорци и да прекъснете всички ;монтирани мрежови ресурси. Направете го и продължете.

След затварянето на това предупреждение, ще се отвори основният прозорец на Remastersys.

В него са достъпни следните възможни действия:

  • Backup Complete System including user data – превръща настоящата ви система с всички инсталирани приложения, персонални настройки и данни в жив диск. Процедурата е напълно автоматична и от вас се изисква единствено натискането на OK. Имайте предвид, че Remastersys е ограничен до създаването на резервно копие, не надхвърлящо 4 ГБ. Така че, ако имате много филми, снимки и прочие файлове е добре да си ги направите на отделен архив. След натискането на ОК се отваря конзолен прозорец, в който се показна текущият прогрес.

Когато процудерата приключи (може да отнеме и 40-50 мин., в зависимост от инсталираните приложения и лични файлове), ще се появи съобщение за това. По подразбиране Remastersys си създава работна папка в /home/remastersys/. Именно там ще намерите генерирано *.iso изображение на диск, което може да запишете на CD или DVD в зависимост от обема му. Вече може да се каже, че имате собствен жив диск с Убунту, при това с вашите лични настройки и предпочитания! Ако в бъдеще се наложи да направите реинсталация, или пък имате нов компютър, може директно да използвате този диск и да си инсталирате вашето Убунту от него. По този начин ще спестите доста време и усилия в настройването на нова система.

  • Маке а Distributable copy to share with friends – Процедурата на практика е аналогична на горната с една-единствена съществена разлика – НЕ СЕ ЗАПИСВА вашата /home директория. Тази опция е идеална в случаите, в които искате да направите диск, който след това да споделите с приятели или да разпостраните. В този диск отново влизат всички настройки и инсталирани пакети, но ги няма личните ви данни.

Допълнение: За да работи коректно тази опция, е задължително да нямате активирано автоматично влизане в системата. По подразбиране то е изключено, но ако по някава причина сте го активирали – изключете го.

  • Modify the remastersys config file to customize options – Позволява ви да промените настройките на Remastesys.

Тук може да промените настройки като потребителско име за създаваният жив диск, име на диска, работна директория за програмата и др. Ако има нещо, с което трябва да внимавате, то това е настройката за работна директория. Ако я оставите по подразбиране всичко е ОК. Но ако я променяте уверете се, че сте задали правилно новата работна директория. Особено важно е да да сте обособили папка /remastersys. Напр. ако решите да е в собствената ви home директория, трябва да я направите така: /home/име-на-потребителя/remastersys, а не само /home/име-на-потребителя/. Причината да внимавате е, че след приключване на направата на *.iso файла, програмата има възможност за изчистване на работната си директория. Така че, ако зададете грешно само домашната си папка например, програмата ще изтрие !!!АБСОЛЮТНО ВСИЧКО В НЕЯ!!! Така че, считайте се за предупредени, за да не си изпатите лошо като lokster около празниците… 🙂

Друг параметър, с който трябва да се съобразите е и потребителското име за живия диск. В случай, че правите жив диск, който да споделите с приятели, изберете за потребителско има такова, което НЕ СЪВПАДА с потребителското име, с което сега си ползвате системата.

  • Remove temporary files – След като си запишете *.iso файла и го изпробвате, може да укажете на Remastersys да изтрие работната си директория. ВНИМАНИЕ: В случай, че от настройките сте задали различна от подразбиращата се работна директория, обърнете внимание на предходният абзац.

Това в общи линии е най-необходимата информация за програмата. Мога да допълня, че програмата предлага и конзолен режим на изпълнение, при което има и някои допълнителни режими. Повече може да научите на официалният сайт и във форумите на Remastersys. Графичният интерфейс може лесно да бъде локализиран на роден език. Той се намира в /usr/bin/remastersys-gui. Ако го отворите с текстов редактор, внимателно може да промениете имената на диалоговите прозоци и настройките. В случай, че не ви се занимава, може да свалите локализиран файл от тук. След като го свалите , щракнете с десен бутон на мишката и изберете Свойства. В отворилият се прозорец отворете подпрозорец Права и сложете отметка пред Да може да се стартира като програма.

Затворете прозореца, натиснете Alt+F2 и напишете gksu nautilus. По този начин ще стартирате файловият мениджър с администраторски права. Те ще ви трябват, за може да замените файл в папката /usr/bin. Сега копирайте файла от мястото, където сте го запазили в /usr/bin/ и отговорете утвърдително на въпроса за замяна на съществуващ файл. С това промените приключват. При следващото стартиране Remastersys ще ви посрещне в този вид:


Приятна работа!