Представете си следната ситуация: Ваш приятел иска да си настрои и използва програмата Х. Той обаче не знае как и ви моли за помощ. Тъй като си комуникирате през нета, пространните ви обяснения от типа „цъкни въху онази иконка долу в дясно и дай….“ не са особено полезни за него. Как тогава да му помогнете? Днес ще ви предложа един хитър начин за пране… не, не, шегувам се… за видео запис на всичките ви действия в компютъра. Става дума за програмата gtk-recordMyDesktop. С нейна помощ ще сте в състояние бързо и лесно да направите някой видео урок или пък просто демонстрация на това, колко лъскава е работната ви среда. Програмата я има в каталога на Synaptic  и всичко, което трябва да направите, е да намерите пакета gtk-recordmydesktop и да го инсталирате.

След инсталацията програмата се намира менюто Програми – Звук и видео – gtk-recordMydesktop. При стартирането ви посреща прост интерфейс:

За да започнете запис незабавно с настройките по подразбиране, просто натиснете Запис. След натискането програмата удобно се минимизира в системната област за известяване и подсказва за присъствието си само с една иконка във вид на квадрат:

От този момент нататък може да започнете с видео урока или презентацията. За целта си работете нормално, пуснете си желаните приложения и покажете важното в тях.

По подразбиране gtk-recordMyDesktop записва цялата работна площ, но предлага възможност и за избор на определена област от нея, например 1 прозорец. За тази функция трябва да натиснете бутонът Select Windows и да изберете желаният прозорец.

Когато решите да приключите със записа, щракнете с мишката върху иконката за да спре. С това започва автоматичен процес по кодиране на записаният материал в *.ogg формат. Процесът може да отнеме различно време в зависимост от продължителността на записването и конкретната система.

След като кодирането приключи, този прозорец се затваря и в домашната ви папка се появява файл с име out.ogg. В него се съдържа финалната версия на вашите записани действия.  Самата програма се минимизира отново в системната област за известяване, този път с червена кръгла икона:

В зависимост от желанията ви може да промените някои от настройките на gtk-recordMyDesktop. Те са достъпни чрез натискането на бутон Advanced и са групирани по тип.

  • Files – настройките къде да бъде записван готовият файл и дали да се презаписва ако вече съществува;

  • Performance – от посочените тук настройки в голяма степен ще зависи производителността на програмата и натоварванет, което ще причини на компютъра ви по време на запис. Например включването на опцията Encode on the Fly се препоръчва само за бързи процесори и активирането и на по-слаби системи ще доведе до видимо забяне на работата като цяло;

  • Sound – брой аудио канали, честота, аудио устройство за запис – всичко това може да се определи от тук;

  • Misc – тук има някои допълнителни настройки. От тук например можете да определите дали в записаният видео клип да се вижда показалеца на мишката; дали да се включват рамките на прозорците и др.

Като цяло дори да не пипате никакви настройки, ще направите приличен запис. Но ето все пак някои насоки за прихващането:

  • Намалете от видео качеството и вместо 100 го сложете 80, 60, дори 50. Това ще доведе до по-малък изходен файл, който евентуално ще е по-лесно да качите в Мрежата.
  • Ако няма да записвате звук – изключете прихващането му. Това хем ще облекчи самото прихващане хем отново ще смали полученият файл.

 Приятен запис!