Когато прекарвате голяма част от времето си в писане на текст, едно от полезните неща е възможността за проверка на правописа. До Убунту 8.04 проверката на български език си работеше чудесно. Тези от вас, които са преминали на Убунту 9.04 и сега на 9.10 може би са забелязали, че в много от приложения (Gedit, Evolution, PoEdit) тази проверка вече не работи. Вместо това всички думи се подчертават като неверни и при цъкането на десен бутон върху тях не се предлагат никакви други варианти.

Това се дължи в недобре пакетирани версии на пакетите aspell-bg и myspell-bg. Докато чакаме разработчиците да оправят грешките, може сами да запретнем ръкави и да си решим проблема.

За щастие проблема е лесно решим и по-долу с изпълнението на няколко команди, ще си имате отново работеща правописна проверка на роден език.

Пуснете си един Терминал и в него изпълнете последователно следните команди:

sudo wget http://download.learnfree.eu/fixes/bg_BG.aff -O /usr/share/myspell/dicts/bg_BG.aff
sudo wget http://download.learnfree.eu/fixes/bg_BG.dic -O /usr/share/myspell/dicts/bg_BG.dic
sudo wget http://download.learnfree.eu/fixes/bg.rws -O /var/lib/aspell/bg.rws
sudo wget http://download.learnfree.eu/fixes/bg-en.rws -O /var/lib/aspell/bg-en.rws
sudo wget http://download.learnfree.eu/fixes/bg.compat -O /var/lib/aspell/bg.compat

Горните команди ще заместят/допълнят липсващи файлове в пакетите aspell-bg и myspell-bg. Имайте предвид, че ако се появят обновления на тези два пакета и след тях забележите, че проверката отново не работи, ще трябва да изпълните горните команди отново.

За проблема в myspell-bg има съобщен бъг тук – https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/bgoffice/+bug/346856. За пакета aspell-bg към момента все още издирвам дали е съобщено за грешката.