Понякога може да ви се наложи да видите съдържанието на ISO файл без да го записвате на носител или да искате промените някой файл. Дори и да не ви се налагат често подобни дейности, добре е да имате подходящите инструменти под ръка. Днес ще ви запозная с две програми, които обхващат работата с ISO файлове в различни аспекти и се допълват чудесно.

ISO Master – Програмата я има като пакет в Synaptic. Намерете и пуснете за инсталиране isomaster. След като инсталацията завърши, може да намерите Iso  Master в Програми – Звук и Видео. Понякога се създава и дублиращ се запис в Програми – Помощни програми, така че спокойно можете да изтриете един от двата.

Интерфейсът на програмата е двупанелен, като едният от панелите показва съдържанието на твърдия диск, а в другия е съответно съдържанието на зареденото ISO изображение.

За да отворите ISO изображение, е необходимо да го заредите от менюто Изображение – Отваряне. Веднъж заредено, съдържанието му се показва в долния панел на ISO Master. Промяната на това изображение е пределно проста. Ако желаете да добавите нови файлове (или папки) към структурата на диска, идете в желаната директория в долния панел, а  в горния изберете желания файл, след което натиснете Добави. За да премахнете файл от ISO изображението, изберете го, след което натиснете Премахни.

Когато сте готови с промените, може да запишете новия ISO файл в желана от вас папка на диска. С програмата може да се създават и ISO файлове от нулата, т.е. вие да определите цялото му съдържание. Освен това с нейна помощ можете и да извлечете файлове или папки от ISO изображението на диска.

Това, накратко, са възможностите на тази програма. Ако използвате подобни програми има сериозен шанс да прибегнете до услугите и на следващата програма, която ще ви представя.

gISOMount – Програмата дава възможност да си „закачите“ ISO файл към системата като виртуално CD/DVD устройство и да го преглеждате директно във файловия мениджър. За да я инсталирате, стартирате Synaptic и изберете пакета gisomount. Поне при мен прогамата не си създаде сама отметка в главното меню, ето защо се наложи да си я добавя ръчно. Ако и при вас не се появи, цъкнете с десен бутон върху менюто и изберете Редактиране на менютата. Когато се отвори редактора на менюта, изберете си категория, напр. Системни инструменти и в нея си създайте нов елемент със следните настройки:

От всички параметри, задължителен за спазване е командата gksu gisomount, тъй като програмата изисква администраторски права за да работи. Името и коментара са по ваше усмотрение.

След като вече сте създали препратка в съответното меню, време е да стартирате gISOMount.

За да монтирате ново ISO изображение, първо натиснете Browse, изберете го от локалния диск и след това написнете Mount.  Сега вече може да разглеждате съдържанието му директно във файловия мениджър, като написнете Browse от секцията Browse CD.

Освен разглеждане, gISOMount предлага и изчисление на md5 сумата на файла. Тя може да ви е от полза ако искате да проверите дали файла е свален коректно от Интернет например. Друго предлагано действие е запис на диска с помощта на вградените средства на работната среда Gnome.

С това краткият ми обзор на достъпни програми за работа с ISO файлове приключва. Горните две са още един пример за богатата база от приложения, която Убунту може да ви предложи.