Следвайки цикъла на нови издания на Убунту, с lokster отдавна сме започнали работата по следващата (четвърта) версия на УСУ. Както и досега, в нея ще се постараем да изчистим известните ни от старите версии грешки, да обновим и обогатим ръководството, да включим нови полезни приложения, и изобщо да я превърнем в логична стъпка от развитието на УСУ.

Работата кипи с пълна сила и ако всичко тече по план, може би още януари 2010 УСУ 4.0 ще бъде завършено и готово за разпространение. Междувременно в настоящата статия може да видите само няколко малки анонса, загатващи някои от новостите. Ето ги и тях.

  • Активна услуга, следяща и показваща известявания при засичане на нов хардуер:

notifier

  • Лесно и интуитивно изваждане на преносими устройства:

ejecter

  • Възможност за показване на десетки полезни съвети за УСУ:

tips

  • Бърз преглед на множество файлове без отваряне на отделно приложение:

gloobus

  • Ускорено стартиране на приложения, отваряне на места и документи, търсене в Интернет:

kupfer

  • Възможност за инсталиране на популярни приложения директно от менюто Програми:

app-installer

Естествено това не изчерпва списъка с новости. Добавени са и повече от дузина чисто нови приложения, сред които: нелинеен видео редактор, конвертор на видео файлове, многоформатен речник, софтуер за оптично символно разпознаване, диспечер на изпълнение на задачи по разписание, будилник, и още, и още… Но повече за тях, когато наближи времето за официално представяне на УСУ 4.0 и списъкът се финализира.

Междувременно тези от вас, които вече използват УСУ 3.0 могат спокойно да продължат да го правят – поне до УСУ 4.0 ще се грижим да обновленията да вървят редовно, а и след това хранилищата ще са активни.

За по-нетърпеливите от вас скоро може да напиша статия, която ще ви научи как да надградите УСУ 3.0 или Убунту 9.10 до все още разработващата се версия на УСУ 4.0.