customLogo.gifВчера Google представи първа по-подробна информация за очакваната тяхна свободна операционна система Chrome. Готови ISO или IMG файлове все още не са налични, но самата ОС вече е работеща.

Най-нетърпеливите могат да вземат нейния изходен код от тук, а след това да следват тези инструкции и да го компилират. Първите демонстрации на тази ОС са правени на ЕееРС, така че собствениците на такива машинки, може да са сигурни, че ще получат нещо работещо. Като среда за компилиране от Google препоръчват Убунту 9.10, което използват и те.

Тези, на които не им се занимава с компилиране, могат да видят по-подробно представяне на тази страница.

По всичко личи, че това ще бъде операционна система, разчитаща изцяло на Интернет за да ви предостави приложенията за работа. Всичко в нея ще се изпълнява директно от мрежата, под формата на различни услуги. Тази ѝ насоченост ще постави пред Google интересни предизвикателства пред по-широкото ѝ разпространение. Въпреки, че аз лично далеч не съм почитател на толкова популярните в последно време cloud услуги, очаквам развитието на Chrome OS с интерес, най-малкото защото може да се окаже още една жизнеспособна алтернативна операционна система, която да предложи по-различна гледна точка към използването на нетбук и другите подобни устройства.