OpenShot e нелинеен видео редактор за Линукс, съществуващ едва от няколко месеца. За сметка на това, развитието му е ускорено и възможностите растат непрекъснато. Той съчетава лесен интерфейс и функционалност, достатъчна за да направите свой домашен филм от различни видео клипове, звуци и изображения. OpenShot e алтернативата на приложения като Windows Movie Maker (за Windows) и iMovie (за Mac).

Тъй като приложението е все още ново, към момента то не е включено в официалните хранилища на Убунту 9.10 (но го има в хранилищата на Убунту 10.04). Можете да си добавите хранилището на OpenShot. За целта си пуснете Мениджъра на пакети Synaptic и добавете следното хранилище:

ppa:jonoomph/openshot-edge

След това презаредете списъка с хранилища и инсталирайте пакета openshot.

След като инсталирането завърши, ще намерите OpenShot в Програми – Звук и видео.

При стартирането му ще видите подобен интерфейс:

Интерфейсът на OpenShot e условно разделен на три части – панел, съдържащ файловете, с които ще работите, видео ефектите и преходите между ключовите сцени; панел за преглед, в който ще можете предварително да видите как ще изглежда филмът ви; панел с времева линия и пътеки, в които ще разполагате своите файлове.

Работата ви започва с добавяне на файловете, които ще използвате за направата на вашия филм. За целта използвайте бутона + от лентата с инструменти. Може да добавите файлове и чрез влачене пускане в подпрозореца Файлове на проекта.

Следващата стъпка е да подредите файловете във времевата линия. Това става като ги завлечете и пуснете върху свободните пътеки:

Ако пътеките не ви стигат, можете да си добавите нови като цъкнете бутона + от лентата с инструменти, разположена непосредствено над тях.

След като сте добавили файловете, можете по желание да приложите към тях един или повече ефекти. Те се намират в подпрозореца Ефекти в панела, съдържащ проектните файлове:

Изберете си ефект и след това го завлечете и пуснете върху желания клип. Можете да видите резултата, чрез натискане на бутона за възпроизвеждане в панела Видео преглед:

Ако желаете да промените настройките на някои от ефектите, цъкнете с десен бутон на мишката върху клипа във времевата линия, към който сте го приложили и изберете Свойства:

Ще се отвори прозорец, в който трябва да превключите към подпрозорец Ефекти. От там можете да променяте настройките на всеки от приложените към клипа ефекти, да добавяте нови или да премахвате.

Друга екстра, която можете да добавите, е преход между отделните клипове в рамките на проекта ви. Добавянето е аналогично на това на ефектите, но става от подпрозореца Преходи. Когато пуснете нов преход върху времевата линия, малък правоъгълник между пътеките ще покаже разположението му:

Прегледайте каква е посоката му – от клип А към Б или обратното. Ако не е желаната от вас, цъкнете с десен бутон върху правоъгълника на прехода и от показалото се меню изберете Превключване на посоката.

След като добавите и настроите ефектите и преходите и сте доволни от резултата, ви остава да завършите проекта, като го запишете във видео файл. За целта натиснете бутона за запис в основната лента с инструменти:

В отворилия се прозорец ще имате възможност да изберете какъв да е видео формата на получения файл, както и допълнителни настройки. Когато сте готови с избора си, натиснете бутона Изнасяне на видео и изчакайте процесът да завърши.