Колкото и да внимаваме при работата с компютър, понякога грешим и ако грешката е свързана със загуба на информация, тогава ситуацията е още по-лоша. Ето защо е добре да има някакъв механизъм, който да ни пази от самите нас… Единият от вариантите е периодично да си правим статична „снимка“ на интересуващите ни файлове и папки и да ги записваме някъде, където няма да работим директно с тях. Този начин, макар да е добро начало, не е достатъчен, защото в крайна сметка отново зависи от нашето постоянство за създаване на нови архиви. Ето защо днес ще ви представя една програма, която постоянно и напълно автоматично следи за настъпилите промени в зададени от вас папки и при всяка промяна създава един вид моментна „снимка“ на текущото състояние на съдържанието на папката.

Подобна функционалност не е нова идея. Всъщност, използвалите от вас Windows XP вероятно се сещат за подобната функция на System Restore. В Mac OS пък има Time Machine с подобно предназначение. В Убунту този инструмент идва под името Time Vault.

Програмата може да бъде изтеглена от тази страница. Последната и версия към момента е timevault_0.7.5-1_i386.deb. Изтеглете файла и с двойно цъкане стартирайте инсталацията му. След като тя приключи, трябва да направите още една стъпка, с която да я подготвите за първоначално използване. За да има смисъл от подобна програма, е важно тя да се стартира автоматично на заден фон всеки път, когато влизате в системата си. За целта от главното меню стартирайте Система – Настройки – Сесии. Когато ви се отвори прозорецът с настройките на сесията, натиснете Добавяне и попълнете полетата така:

От посочените атрибути и задължително да спазите точно само командата. Когато попълните данните затворете тези прозорци и излезте от текущата сесия чрез избиране на Система – Изход – Излизане. След това влезте отново със своето име и парола. Сега вече в системната област за известяване ще забележите иконата на Time Vault, която в момента ще бъде сива на цвят, за да ви подскаже, че трябва да настроите програмата. За целта цъкнете с десен бутон на мишката върху нея и изберете Предпочитания:

Би трябвало да виждате настройките на Time Vault, които са обособени в четири подпрозореца:

1. General.

Тук са общите настройки на програмата. В него трябва да обърнете внимание на няколко неща:

  • Enable automated snapshots – от тази функция зависи дали програмата ще прави снимка на състоянието напълно автоматично. Поначало функцията не е пусната, но ви препоръчвам да го направите;
  • Show snapshot notifications – контролира да ли ще бъдете уведомяване всеки път, когато е направена снимка на състоянието. По-долу може да видите как изглежда това и да прецените дали го искате;

  • Snapshot Root Directory – това е папката, в която ще се съхраняват моментните снимки на състоянието. Може да приемете даваната по подразбиране или да определите своя;
  • В Advanced може да определите някои настройки като минимално свободно пространство, което винаги да се оставя на диска, на който се правят снимките на състоянието, както и максимално допустим размер на файловете, на които се прави резервно копие. Вижте настройките и променете стойностите, съгласно предпочитанията си. Друга важна настройка тук е Enable Nautilus Integration, която ви препоръчвам да включите. Тя интегрира функционалността на Time Vault директно във файловия мениджър. При следващото влизане в системата, когато отворите директория наблюдавана от Time Vault, в лентата с инструменти на Nautilus ше забележите бутон с иконата на програмата. От него ще може да си стартирате преглед на запазените моментни състояния. Освен това ако цъкнете с десен бутон върху наблюдавана от Time Vault папка и отворите Свойства, ще може да видите точен отчет затова дали в тази папка е имало някакви скорошни промени.

Ако предварително зададеният интервал за проверка на състоянието на папките на всеки 5 минути не ви устройва, може да го промените по ваше усмотрение.

2. Include.

В този подпрозорец може да определите кои папки да се следят за промени. По подразбиране са включени /etc и /home, но вие можете да добавите или премахвате нови по ваше желание.

3. Exclude.

В този подпрозорец може да определите кои папки да не се включват в създаването на момента снимка. Прегледайте съществуващите филтри и преценете дали имат нужда от промяна.

4. Expire.

В подпрозореца Expire са събрани настройките, касаещи броя и периода на моментните снимки на състоянието. Настройките по подразбиране са подходящи за използване, освен ако нямате някакви специални изисквания, по отношение на например запазване на повече от 10 варианта на променяните файлове или пък за повече от седмица.

Когато завършите с настройките от четирите подпрозореца върнете се във втория (Include) и в него натиснете бутона Baseline. Така ще създадете първоначален индекс на наблюдаваните файлове. След натискането му ще излезе прозорец, който ще ви уведоми за това.

Затворете прозореца, след което натиснете запазване, за да потвърдите избраните промени.

С това настройката на Time Vault приключва и от този момент програмата работи напълно автоматично. За да видите текущо поставените и действия може да цъкнете с ляв бутон върху иконата и в системната област на известяване.

За финал ще ви покажа как става възстановяването на предварително снимани папки. За целта щракнете с десен бутон върху иконата на програмата за да видите възможните действия:

Може да изберете Snapshot Browser или Snapshot Browser as Root. Разликата между двете е, че при във втория случай ще използвате администраторски права за достъп и така ще можете да възстановявате по-ранното съдържание на системните папки (напр. /etc). Ако ви интересуват само вашите собствени файлове в домашната ви папка, спокойно може да изберете първата възможност. И в двата случай ще ви се отвори основния прозорец на програмата, в който подредени по часове и минути ще може да видите запазените до момента промени:

Различните запазени моментни състояния се показват като поредица от правоъгълници. Освен, че са подредени хронологично, те дават и визуална представа за обема на всяка снимка, изразена чрез запълването им. За да видите кой файлове са запазени, просто цъкнете върху съответния правоъгълник. За да ги възстановите, натиснете Връщане. Ако щракнете върху някой от отделните файлове, ще може да го сравните със настоящата версия чрез натискане на появилия се бутон Diff.

Ако сте следвали горните стъпки и всичко е протекло нормално, вече би трябвало да имате още една линия на защита срещу непредвидени обстоятелства и неволни грешки. Имайте предвид, че програмата е все още в бета версия, така че не е изключено да се натъкнете на някоя грешка или пропуск при използването и. Въпреки това, поне личните ми впечатления са, че в и в настоящата си версия програмата работи достатъчно надеждно.

Приятна и безпроблемна работа!