ЗАБЕЛЕЖКА: Описаните в тази статия процедури вече не са необходими. След Убунту 8.04 (включително) отварянето на docx файлове е вградено в OpenOffice.

От около година, че и повече се появи още един (при това много обсъждан) файлов формат за офис документи, освен остарелия и затворен *.doc и признатия за международен стандарт *.odt, а именно – *.docx. За незапознатите ще кажа, че той се използва от Microsoft Office 2007 за запис на текстовите документи. Този формат се сочи като наследник на *.doc и като евентуален конкурент на свободния *.odt, макар че вероятно ще се провали в последното… Вече има достатъчно инсталации на Ms Office 2007 и е съвсем реална възможността в ежедневието да попаднете на *.docx файл и да се чудите с какво да го отворите, ако нямате продукта на Microsoft. За щастие, този проблем вече отпада, защото има създадена добавка за OpenOffice, която му позволява както да чете, така и да пише в този формат.

За да си осигурите тази функционалност посете тази страница и изтелете *.deb файла, посочен там. Щракнете два пъти за да го инсталирате…. и това е! При следващото си стартиране OpenOffice ще може да прочете *.docx файл или пък да запише вече съществуващ файл в *.docx… ако изобщо има смисъл да се използва този никому ненужен формат.