Поначало в Убунту има добре подбрани програми за работа с изображения (gThumb, Gimp), които могат да предложат богат набор от възможности. Нито едно от включените приложения обаче не предлага възможност за лесна обработка на множество графични файлове едновременно. Да кажем, че имате папка с 1000 изображения в *.png формат и по някаква причина ги искате да станат в *.jpeg и намалени на 50%. Да го правите поотделно с всеки файл си е откровена загуба на време и усилия. Затова по-долу ще ви покажа една малка програма, която ще ви даде възможност само с няколко цъкания да извършвате масова обработка на избрани от вас изображения.

 

Става дума за Phatch. Програмата е нова и в момента се развива активно, така че е възможно да се натъкнете на някоя грешка, макар че при мен нямаше никакви проблеми. Версия за Убунту може да изтеглите от тук. След като изтеглите файла, цъкнете два пъти върху него за да започне инсталацията. След това програмата може да бъде намерена в Програми – Изображения – Phatch Photo Batch Processor.

 

След стартирането ще ви посрещне семпъл прозорец:

 

 

Програмата работи така:

 

  • Избирате си поредица от действия (мащабиране, обръщане в друг формат и т.н.);

 

  • Избирате папка или файлове, върху които горните действия да е приложат

 

  • Изпълнявате действията

 

Нека онагледим горните действия за по-голяма яснота.

 

Натиснете бутонът със знак плюс (+). Ще видите списък с всички възможни операции, които Phatch може да приложи. Те са подредени по категории, които се избират от удобно падащо меню. Може би ще сте изненадани да видите, че всъщност възможностите на тази малка програмка са доста… Освен простото обръщане и мащабиране, имате на разположение и цял куп филтри, вършещи дейности от подобряване до артистично преобразуване на избраното множество изображения.

 


За целите на примера, ще добавим рамка около избраните изображения и след това ще ги обърнем в друг графичен формат. Изберете Border, след което натиснете Add. В прозореца вече ще имате изброен първият избран от филтър. Сега отново натиснете + и от списъка с филтри изберете Save, и натиснете Add. След тези действия би трябвало Phatch да има такъв вид:

 

 

Настройките на отделните филтри са лесно достъпни за промяна. Например за да изберете какъв да е типа на новия файл, от настройките на Save цъкнете върху As: <тип> и ще се разгъне падащо меню, от което ще изберете желания формат.

 

Ако желаете да изпълните тези две действия, натиснете бутона Execute (с формата на зъбни колела) и пред вас ще се отвори диалогов прозорец от който ще може да изберете върху кои файлове да се приложат действията:

 

 

В ляво се намират типовете файлове, за които Phatch ще сканира. Може да ги променяте по ваш вкус. В дясно чрез избиране на Folder или File(s) може да определите режима на избор – съответно да изберете една папка и цялото и съдържание или пък да укажете ръчно върху кои файлове да се извършат промените. След като ги изберете натиснете Batch и с това приключвате. Може да минете и без горния диалогов прозорец. Вместо него може да използвате т.нар. droplet – малка плаваща картинка на работната ви площ, върху която която влачите и пускате желаните файлове за обработка. Картинката е следната:

 

За да активирате този режим изберете от менюто View – Droplet или пък натиснете Ctrl+D. При активирането на този режим програмата се скрива и остава само горепосочената картинка.

 

Програмата обаче не спира дотук и може да ви предложи още по-голяма автоматизация. Тя ви дава възможност да съхраните избраните настройки и да ги използвате и друг път когато ви се налага.

 

Изберете си и настройте някакви масови действия. От менюто File изберете Save. Изберете си как да се казва файла, който ще бъде разширение .phatch и го запишете в удобна за вас папка. Така следващия път ще може да заредите тези настройки чрез File – Open. За да ви е още по-лесно Phatch може да създаде от тези настройки стартер, който да си го сложите на Работната площ например:

 

 

Когато стартирате Convert, ще се отвори направо прозореца за избор на файлове, а всичко останало ще е настроено така както сте го запазили по-рано. И накрая още една възможност – стартера (в примера Convert) може да го завлечете и върху някой от панелите на Gnome и когато ви се наложи, направо да влачите и пускате желаните файлове върху иконата в панела.

Дано програмата ви бъде от полза! Поне за мен беше.