Има много начини да използвате най-доброто от Линукс и Windows средите – да инсталирате и двете ОС на една и съща система; да използвате виртуална машина, в която да пуснете едната от двете операционни системи; да използвате помощни средства като WUBI, с чиято помощ да направите инсталация на Линукс, побираща се в един-единствен файл и др.

Днес ще ви представя един друг, малко по-различен и отново интересен начин. Запознайте се с andLinux!

andLinux е модифициран Убунту Линукс, който се слива с работната среда на Windows. Макар това да напомня на виртуална машина, случаят не е такъв. andLinux използва специална разработка на Линукс ядрото, която го прави да работи като обикновен системен процес на Windows. С други думи, вие ще може да правите това:

Макар някои привърженици на Линукс да не харесват подобен подход, лично аз не виждам нищо лошо в съществуването на подобен проект. andLinux може да бъде полезен в среди, в които пълното преминаване към Линукс (засега) е невъзможно и същевременно има интерес към използването на свободен софтуер. Той може да бъде от полза например на разработчици или пък на ученици, имащи нужда от многото образователни програми, които Линукс може да предложи…

За да инсталирате andLinux, трябва да изтеглите от една от двете предлагани версии – минимална, включваща XFCE (143MB) или стандартна с KDE (665MB). В настоящата статия е разгледана стандартната инсталация. Имайте предвид, че andLinux заема около 4GB след инсталирането си. Освен това е и тестова версия, така че е възможно не всичко да работи според очакванията ви. Въпреки това andLinux е в достатъчно разработена фаза, че да може реално да бъде от полза. Затова нека продължим с инсталацията.

Тя протича през няколко стъпки:

  • Стартирайте сваленият *.ехе файл, вижте лиценза и изберете инсталационна папка:

  • Изберете колко от системната памет да се задели за andLinux. Добре е да е поне 256MB, а аз в примера съм заделил 512 от наличните 2048МВ в системата ми:

  • Изберете дали да се използва звук под Линукс средата:

  • Определете как да се стартира andLinux при зареждане на Windows – ръчно в конзола, ръчно като процес на Windows или автоматично:

  • Изберете дали и как да имате достъп до Windows дяловете. Към момента интеграцията на andLinux и Windows не е съвсем пълна и затова достъпът до тях се осъществява чрез един вид виртуална мрежа между . Имате три възможности – изобщо да нямате достъп; да имате автоматично настроен лесен достъп или да използвате SAMBA протокола:

Лично аз ви препоръчвам вторият начин. При него избрани от вас Windows устройства се появяват като препратка във файловия мениджър на andLinux ето така:

  • Следват стандартни стъпка за добавяне на препратки за andLinux в стартовото меню на Windows, работната площ и лентата със задачите. Може спокойно да оставите предварително посочените настройки:

  • По време на инсталацията ще се появи запитване за инсталиране на драйвер за мрежова карта. Съгласете се и продължете. След като инсталирането завърши ще трябва да рестартирате компютъра, за да влязат настройките в сила.

При следващото влизане в системата вече би трябвало да имате интегриран Линукс! За това ще ви подскаже малката синя иконка с буква K в системната област за известяване. Цъкнете на нея за да се покаже меню с част от приложенията в andLinux:

Вече може спокойно за ги използвате и да нехаете кое приложение към коя операционна система принадлежи. Ако нещо ви липсва, може спокойно да използвате мениджъра на пакети Synaptic и да си го инсталирате. Може дори да си пуснете стандартният панел и меню на работната среда на andLinux. За целта от менюто му си пуснете Konsole и напишете kicker, след което потвърдете с Enter. По този начин ще си осигурите достъп до всички приложения.

А ако искате между приложенията от двете среди да има по-голямо визуално сходство, може да си инсталирате Tango темата за Windows от тук, bctangokde темата от тук, както и kde-style-klearlook чрез Synaptic. Сред прилагането им, може да получите сравнително добри резултати като този например:

По-горе са показани Windows Explorer и Konqueror.

С това краткото ревю на andLinux завършва, а вие видяхте още една демонстрация за това, колко гъвкава операционна система е Линукс.