През последната седмица IT службите на тези две държави от ЕС посъветваха Интернет потребителите си по възможност да спрат да използват печално известния със слабата си сигурност уеб четец Internet Explorer на Майкрософт. Причината – публикуваната скоро в Мрежата уязвимост за IE, която вече доведе до атаки срещу Google.

Сред посочените алтернативни уеб четци са Mozilla Firefox и Google Chrome. От Майкрософт естествено са на друго мнение. Според собствения им шеф на сигурността, не става дума само за уязвимост, а и за това, с какво могат да помогнат останалите екстри в четеца, за да се намали опасността…, от което аз специално разбирам, че явно и уязвимостта е сред екстрите на IE. Видео клип може да видите тук: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8465038.stm

Напълно съм съгласен със съвета на колегите от Германия и Франция, дори бих ги допълнил – освен алтернатива на IE, не е зле да се огледате и за алтернатива на операционната система, в която е включен IE… 😉 Все пак така ще направите едно добро дело – безбройните мрежи от контролирани зомби-компютри ще намалеят с един.