Преди време писах статия, в която ви споделих впечатленията си от Puppy Linux – една наистина чудесна операционна система, която освен всичко друго е миниатюрна по размер – ~100МБ.

Днес смятам да ви представя друга ОС, която споделя много качествата на Puppy – подходяща е и за по-стари системи, има хубава колекция от приложения, предлага хубав външен вид на работната среда и е миниатюрна по размер. Всъщност тя е толкова миниатюрна, че Puppy Linux си изглежда направо огромна в сравнение с нея! Не вярвате? Четете по-долу…

Става дума за SliTaz – нова френска Линукс дистрибуция, която според авторите си никога няма превиши 30МБ. Към момента актуалната и версия е 1.0 и ето част от софтуера, който тя предлага в своите 25МБ – LightTPD уеб сървър, SQLite база данни, IRC клиент, FTP клиент, Geany IDE, Mozilla Firefox, аудио плеър, редактор на дялове (Gparted), програма за е-поща, програми за преглед и редактиране на изображения, торент клиент и др. Впечатлени ли сте? Аз поне се впечатлих при първия си контакт със SliTaz.

При зареждането на системата ви от живия диск ви посреща семпъл начален екран.

Може да продължите с предложените настройки за стартиране или да зададете допълнителни. С F1 може да изкарате екранна помощ, но имайте предвид, че е на френски, така че може да се наложи да намерите приятел, който владее този език. 🙂

По време на зареждане ще трябва да изберете локал за системата. По подразбиране това е френски, но може да изберете и английски. Към момента няма възможност за избор на други възможности.

На следваща стъпка ще трябва да изберете клавиатурна подредба. Тук изборът е по-голям но сред дадените възможности не присъства български език.

След това SliTaz ще засече звуковата ви карта и ще ви предложи най-добрия избор.

Последното, което остава да изберете е разделителна способност на монитора. По подразбиране SliTaz се стартира с VESA режим, в който предлага режими 640х480, 800х600 и 1024х768. Има възможност и за инсталиране на точния драйвер за вашата видео карта.

Тези няколко стъпки минават бързо, след което ще се покаже екран за вписване в системата. Потребителят за вписване се казва hacker и вписването става без парола. Когато ви е необходим администраторски достъп може да използвате потребител root с парола root.

И ето че пред вас вече разкрива работната среда на SliTaz.

Ето това вече е нахалство! Не стига че е 25МБ но и изглежда добре. 🙂

Основното меню се намира в горната централна част на екрана. Освен него там са и препратки към файловия мениджър, уеб четеца, терминала, както и настройка на мрежата, датчик за натоварването на процесора и часовник. В долната част на екрана пък се намират превключвателя на виртуалните работни площи, лентата със задачите и системната област за известяване.

Ако цъкнете с който е да е бутон на мишката някъде на работната площ, ще се покаже меню, съдържащо препратки към някои системни функции, програми, домашната папка, а също и настройка на мениджъра на прозорци, който и тук както в Puppy e JWM.

Основното меню на SliTaz е почти аналогично като вид с това на Убунту.

От горното изображение се вижда, че на разположение са приложения от доста категории – от уеб-четец и торент клиент през PDF четец и лепящи бележки до среда за разработка и редактор на дялове.

SliTaz предлага и мениджър на пакети, чрез който може да премахвате или да добавяте допълнителен софтуер. Той е в конзолен вид но работата с него е наистина лесна. За да го стартирате пуснете една конзола и в нея напишете su, след което въведете паролата root. Това се прави за да имате администраторски права, които са ви необходими за да продължите. Сега напишете командата tazpkg и натиснете Enter за да видите възможните ключове, с които може да я изпълните. Така например за да осъвремените информацията за пакетите напишете tazpkg recharge; за да актуализирате наличния софтуер в системата след изпълнение на предната команда, изпълнете tazpkg upgrade; за да инсталирате ново приложение напишете tazpkg get-install име-на-приложението и т.н. Вярвам, че бързо ще свикнете с начина на работа. За по-голямо удобство може да използвате и уеб страницата с описание на пакетите.

Освен мениджъра SliTaz предлага и няколко скрити екстри, до които може да се доберете от конзолата. Така напр. командата get-skype автоматично ще изтегли за вас последната версия на Skype и ще я инсталира. Има аналогична команда и за изтегляне на последната версия на flash плъгина за Firefox. Напишете в конзолата get, след което чукнете бутон tab за да видите възможните опции.

В SliTaz е помислено и за възможността от живия диск да си направите живо usb flash устройство. Това е много удобно, особено като се има предвид незначителната големина тази дистрибуция. Това става с помощта на командата tazusb. За да използвате първо пуснете една конзола и в нея както по-горе напишете su. Сега за да копирате файловете от CD на USB flash устройството, напишете tazusb gen-liveusb. Ще трябва да изберете кое от засечените устройства е USB flash. Може да видите наличните устройства с команда list, докато сте пуснали tazusb. Изберете желаното устройство и го запишете – напр. /dev/sdb1. Сега трябва просто да изчакате докато се копират файловете. Когато това стане изпълнете командата tazusb writefs lzma. С нея ще създадете един файл съдържащ в себе си виртуална файлова система, в която ще са отразени промените, които сте правили – ако напр. сте си записвали нови файлове и т.н. Ключът lzma не е задължителен, но е препоръчителен, защото той указва на tazusb да използва висока степен на компресия, с чиято помощ се постига малък размер на дистрибуцията. Все пак, ако ще използвате живото USB flash устройство на някой наистина стар компютър с процесор под 500МХЦ и памет под 256МБ, тогава може да напишете само tazusb writefs. Така ще SliTaz ще достигне до около 80МБ но пък ще избегнете затруднението, което старият процесор ще изпитва докато извършва тежкото разархивиране в реално време на виртуалната файлова система.

Изпълнението на tazusb gen-liveusb и tazusb writefs би трябвало да ви осигури зареждащо живо USB flash устройство.

Освен в жив вариант, вие може да направите и нормална инсталация на локален твърд диск. Това може да стане от основното меню от System Tools – SliTaz Installer. В текущата си версия стъпките на инсталацията са описани само на френски език. От уеб страницата на SliTaz може да се прочетат и насоки на английски език. Стъпките по инсталацията са няколко и може лесно да се изпълнят:

 

  • Избира се тип на инсталацията нова или надграждане;
  • Избира се устройство върху, което да се извърши инсталацията – напр. /dev/hda1. На тази стъпка има бутон list, с който може да видите наличните устройства. Сега е момента ако нямате свободен дял, да си направите един. За целта може да използвате мениджъра на дялове GParted, които се намира в System tools;
  • Форматиране на избраното устройство в ext3 файлова система. Ако посоченото от вас устройство е предварително форматирано в ext3, то форматиране няма да се извърши, а ще се продължи с инсталацията;
  • Задаване на име на компютъра. С него машината ви ще се идентифицира в мрежата;
  • Инсталиране на зареждащата програма GRUB.

След тези 5 стъпки инсталацията е приключила и ще имате възможност да изберете незабавно рестартиране на компютъра или да си продължите работата.

Като за капак, в SliTaz има и включено средство, с което може да си направите ремастер на диска, т.е. да създадете ваша собствена модификация като жив диск. То е достъпно от System Tools – Tazlito LiveCD Tool.

Натискането на бутон Gen running distro ще генерира ISO файл като използва в момента направените промени в SliTaz. От подпрозореца Flavors пък може да изберете от вече готови шаблони включващи определен набор от софтуер. Генерирането ISO файл ще продължи известно време, след което ще може да намерите файла в /home/slitaz/. Запишете си го на празен носител и вече си имате своя собствена версия, която да споделите с останалите или да я използвате за лични нужди.

С това краткото ми ревю на SliTaz приключва. Лично аз определено ще следя развитието на тази наистина ултрамалка и в същото време готова за използване операционна система.

Имайте предвид, че SliTaz е едва в началото и все още може да се натъкнете на проблеми и затруднения. Така напр. все още няма включена графична настройка на безжични мрежови карти, а и за разпознаването им трябва допълнително да си инсталирате пакета linux-wireless и др. подобни. От уеб сайта е видно, че се работи по усъвършенстване и изглаждане на съществуващите проблеми, така че очаквам в бъдеще нещата да вървят към все по-добро положение…

Стабилната версия 1.0 може да изтеглите от тук, а може да изберете и cooking версията, която се обновява ежедневно и в нея влизат последните промени от развитието на SliTaz.