По-долу ще ви представя едно ново приложение, което има потенциала да осигури лесен и разбираем родителски контрол за работната среда Gnome. Приложението се казва Nanny и с негова помощ ще можете да определите кога и по колко време децата ви да прекарват пред компютъра, в ровене в мрежата, чатене или използване на е-поща. Допълнително от това имате възможността да филтрирате уеб съдържанието, така че да не се зареждат сайтове с неподходящо съдържание.

За да го инсталирате в Убунту 9.10/УСУ 4.0, отворете мениджъра на пакети Synaptic и добавете следното хранилище:

ppa:nanny/ppa

След добавянето му, презаредете списъка с хранилища и инсталирайте пакета nanny.

Можете да пуснете програмата от Система – Администриране – Parental Control. Ще видите подобен интерфейс:

В панела, намиращ се от лявата страна, са изброени съществуващите потребители на системата, за които можете да въвеждате ограничения. В основната част на прозореца в четири подпрозореца са обособени настройките за ограничаване на достъпа до компютъра, до уеб четеца, до чат приложенията и до е-пощата.

Ограничаването се задава лесно. За целта се използва символичното означаването на дните от седмицата и часовете от денонощието, представени от зелени кутийки. За да въведете ограничение в определен ден и час, цъкнете с мишката върху желаната кутии и задържайки бутона влачете, докато маркирате в червено определена област:

През дните и часовете, маркирани в червен цвят даденият потребител няма да може да се вписва в компютъра.

Същата логика на действие се използва и при ограничаването на Интернет достъпа:

Тук имате допълнителен контрол върху това какви сайтове могат да се зарежда и какви да се блокират. За целта сложете отметка пред Use web content filtering, след което натиснете Configure, за да отворите прозорец с настройки:

Тук можете да добавяте забранени и разрешени сайтове чрез натискане на бутона Добавяне, отварящ прост диалогов прозорец:

Допълнително от това можете да управлявате за кой потребител какъв черен списък да е активен.

За да заредите черен списък, трябва да използвате Система – Администриране – BlackLists:

Черните списъци са в специален NBL формат и примерен такъв можете да заредите от тук (8,1 MB).

На настройките на достъпа до чат клиенти и е-поща няма да се спирам, тъй като те са абсолютно аналогични.

Nanny е програма, която по мое мнение е необходима за работната среда GNOME, за да може да я направи подходяща за използване на места, където е необходимо да има някакви ограничения. Имайте предвид, че програмата все още е в разработка (само на 2-3 месеца е), така че не всичко е изгладено и ще работи идеално. Така например, използвайки Firefox 3.6, така и не успях да блокирам използването му чрез Nanny…  Конфигурационни файлове с поддръжаните приложения от различните категории можете да откриете в папката /etc/nanny.

Горният и потенциалните други проблеми вероятно ще бъдат изчистени в процеса на разработка и ще направят Nanny пълнофункционално средство за родителски контрол.