Една от промените, дошли с Убунту 9.10, беше новата версия на екрана за вход. Въпреки че тя потенциално е по-добра и перспективна от старата, много потребители (вкл. и аз) бяха недоволни от липсата на почти всякакви настройки, които иначе ги имаше преди. Именно този проблем решава (поне частично) програмата gdm2setup.

Тя е нова все още не е част от хранилищата на Убунту. Затова трябва да си добавите нейното хранилище в Мениджъра на пакети Synaptic. Отворете си Настройки-Хранилища-Друг софтуер и добавете следното хранилище:

ppa:gdm2setup/gdm2setup

След това презаредете източниците на софтуер и инсталирайте пакета python-gdm2setup.

След като инсталирането завърши, можете да пуснете програмата от Система – Администриране – Login screen (GDM2Setup).

Ще видите подобен прозорец:

Настройките на екрана за вход за разположени в отделни подпрозорци: общите настройки (автоматично вписване, звук при зареждане, показване на списък с потребители др.) се намират в подпрозореца General; В подпрозореца Wallpaper можете да изберете различен фон за екрана; В Decoration пък са настройките за тема на прозореца и иконите.

Поради ранната си версия, програмата все още не предлага възможно най-голям брой настройки. Така например, подстраниците, предлагащи настройки за достъпност и запазване на потребителски теми все още не са активни. Това обаче вероятно ще бъде решено в процеса на разработка на gdm2setup. Пък кой знае… току виж станала стандартна част от Убунту…