От днес е факт още едно събитие от света на свободния софтуер, което потенциално ще има забележими последствия. Запознайте се с MeeGo – резултатът от сливането на платформите Moblin и Maemo.

Moblin беше творение на инженерната мисъл на Intel и представи едно съвсем ново, нетрадиционно и неочаквано приятно лице на Линукс, което изглежда съвсем на място на все по-популярните нетбуци. Moblin от своя страна през последните години се утвърждаваше като логичен избор за доста многофункционални високотехнологични джаджи (като напр. Nokia n900, n810 и др.). С постепенното сливане на нетбуци, таблети, ултрапреносими компютри, мултимедийни интернет устройства, това обединяване на двете платформи е съвсем логична стъпка. Платформата има амбиция да предостави голяма гъвкавост и да може да се използва на различен клас устройства – нетбуци, джобни устройства, автомобилни мултимедийни устройства, телевизори и др.

Тъй като страницата на MeeGo e прясна-прясна, все още има празни секции и информацията не е много обилна. Сигурен съм обаче, че това ще бъде поправено скоро, а като потребител съм приятно развълнуван от факта, че следващият път, когато реша да се зарадвам с умно устройство с интернет свързаност, ще имам още по-голям избор измежду различни свободни варианти!