Към момента от Nokia все още не предлагат Линукс версия на своя софтуер за управление на телефона директно от компютъра. Днес ще ви запозная с една програма, която поне донякъде може да ви осигури тази липсваща функционалност. Тя е предназначена специално за моделите на Nokia, използващи операционната система Symbian Series 60. Освен това ще трябва да разполагате с Bluetooth устройство на компютъра.

Приложението е Series60-Remote и версия за Убунту може да бъде изтеглена от тук (има версии и за други операционни системи, вкл. Windows). Възможностите на приложението са:

  • Показване на системна информация за телефона (заряд на батерия, качество на сигнала  и др.);
  • Получаване и изпращане на съобщения директно от компютъра;
  • Системно известяване при получаване на нови съобщения;
  • Разглеждане и редактиране на адресната книга.

Изтеглете файла от горната връзка и го инсталирайте. След като инсталацията завърши, можете да пуснете програмата от Програми – Интернет – Series60-Remote.

Преди да пуснете програмата, трябва да инсталирате нейна версия на телефона си. Тъй като връзката се осъществява чрез Bluetooth, активирайте устройството на телефона си и го свържете с компютъра. Когато връзката е направена, пуснете файловия мениджър и отворете папката /usr/share/series60-remote. В нея има два файла с разширение SIS , които ще трябва да инсталирате на телефона. За да ги изпратите на към телефона, цъкнете с десен бутон на всеки от файловете и от показалото се меню изберете Изпращане до. Ще се отвори прозорец в който в полето Изпращане като трябва да изберете Bluetooth (OBEX Push), а в Изпращане на – името на свързания телефон.

Тези действия ще изпратят файловете като SMS на телефона. Сега от телефона последователно инсталирайте първо PythonForS60_1_4_5_3rdEd.sis, а след това и series60-remote.sis. След като инсталацията приключи, идете в списъка с инсталирани приложения в телефона, пуснете S60-Remote и оставете приложението така. Сега е време да пуснете и приложението от компютъра. При първото пускане ще ви посрещне помощник, който просто трябва да следвате, до осъществяване на връзката. Ако всичко е минало добре, ще видите подобен екран:

Използвайки бутоните в левия панел, можете да превключвате към различните функции: