- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Shotwell – функционален мениджър на снимки

В настоящата статия ще направя бърз преглед на един приятен мениджър на снимки, които макар и още в началото на развитието си, вече може да се похвали с приятен набор от функции. Програмата се нарича Shotwell [1].

Сред възможностите на програмата са:

За да я инсталирате под Убунту 9.10/10.04, пуснете Мениджъра на пакети Synaptic и добавете следното хранилище:

ppa:yorba/ppa

След това презаредете хранилищата на пакети и инсталирайте пакета shotwell. След инсталацията програмата боже да бъде намерена в Програми – Графика.

Забележка: В УСУ 4.0 програмата е предварително инсталирана.

При пускането на програмата, би трябвало да видите подобен изглед:

[2]

От навигационния панел, намиращ се от лявата страна, имате достъп до цялата колекция снимки, до отделните събития (групирани по дата) и до различните етикети, които сте дали на снимките си.

При първото стартиране, вашата колекция ще бъде празна, затова първата ви работа е да я попълните, като внесете снимки. Внасянето може да стане по три начина:

След като внесете снимките, ще може да ги разглеждате като от левия панел разлиствате появилите се групи. За удобство снимките се групират по година, месец и дата:

[3]

Цъкането на дадена година ще ви покаже списък от всички събития, като всяко от тях е представено от отделно умалено изображение:

[4]

Възможно е да преименувате дадено събитие или да слеете две или повече маркирани събития в едно. Тези действия са достъпни с цъкане на десен бутон на мишката върху събитие. За да видите съдържанието на дадено събитие, цъкнете два пъти върху него:

[5]

За да разгледате по-отблизо дадена снимка, просто цъкнете два пъти на нея:

[6]

Възможен е и преглед на пълен екран, както и пускането на прожекция, при която снимките се сменят след определен интервал (активира се с F5). Също така на всяка снимка можете да поставяте етикет. Той ще се появи в лявата част на прозореца и ще ви позволи да преглеждате снимките, групирани по етикети:

[7]

Полезна е възможността на Shotwell за бърза редакция на разглежданата снимка. Наличните за това инструменти се намират в панел под отворената снимка. Интересен е начинът по-който програмата прави тези промени. Те са недеструктивни, т.е. оригиналната снимка не се променя. Същевременно, противно на логичното очакване, не се създава копие на снимката – това би заело допълнително място на диска. Вместо това Shotwell запомня съвкупността от промени, които сте направили на дадена снимка и при зареждането ѝ ги изпълнява автоматично. Това става светкавично и няма никакво забавяне, така че е действително хитър начин за редактиране. По този начин е възможно да запазите различни копия на дадена снимки, без това да ви коства нищо.

Качването на снимка някоя от онлайн услугите Facebook, Flickr или Picasa също е лесно – маркирайте умаленото изображение на снимката в събитието и от менюто Файл изберете Публикуване. Ще се пусне помощник, който ще ви преведе през 2-3 стъпки за изобор на услуга и попълване на данните за вписване:

[8]

Това накратко са възможностите на Shotwell. За повече информация можете да погледнете статията в онлайн ръководството на УСУ тук [9] или на официалната страница на програмата.

В заключение мога да кажа, че личните ми предпочитания категорично поставят Shotwell над стандартния в Убунту мениджър на снимки F-Spot. Най-важните причини за това са липсата на зависимост към Mono библиотеките (пряко свързани с неясни и потенциално опасни лицензи на Microsoft), малкият размер, по-голямото бързодействие и по-ниските системни изисквания.