За никой, поне малко запознат с Линукс, не е тайна, че могъщият антивирусен бизнес съществува в днешния си вид предимно заради пословично слабата сигурност на операционната система Windows и съпътстващите я продукти, дело на Microsoft. В общи линии антивирусните компании вършат това, което от Microsoft не успяват – да реагират бързо на откритите пролуки в сигурността и да предоставят надеждни решения. Ето че по ирония на съдбата една от известните антивирусни компании – AVG Technologies – предлага продукт, базиран на Линукс, който се използва за поправка и възстановяване на Windows системи.

Продуктът се нарича AVG Rescue CD и може да бъде изтеглен от тук. Той е безплатен както за лична, така и за професионална употреба и сред възможностите му са:

  • Сканиране и почистване на Windows системи от вируси и шпионски софтуер;
  • Обновяване на антивирусните дефиниции преди сканиране;
  • Редактор на системния регистър на Windows;
  • Възстановяване на повредени дялове;
  • Файлов мениджър (Midnight Commander).

Решението на AVG на практика представлява жив диск с Линукс, с допълнителни програми за сканиране, диагностика и поправка. Изискванията му са достатъчно скромни – 600 MHz процесор и 256 MB са минималните. Интерфейсът е конзолен. Освен жив диск, от страницата може да се изтегли и версия за жива USB Flash памет, което може да е полезно за притежателите на нетбуци с windows.

Като цяло предлаганото от AVG е далеч от нещо революционно и невиждано. От години съществуват свободни дистрибуции с подобна цел, с типичен представител SystemRescueCD, които имат доста повече възможности (вкл. хубав графичен интерфейс). Въпреки това, този ход на AVG още веднъж демонстрира колко гъвкава може да бъде една Линукс система и за колко различни приложения може да се пригоди.