- Свободна Култура и Свободен Софтуер - http://skss.learnfree.eu -

Инсталиране на „Учи Свободен с Убунту“ (или друга Ubuntu дистрибуция) върху преносима флаш-памет

Представям ви една малка програмка за Windows (писана на AutoIt, от мен), с чиято помощ ще можете лесно да инсталирате „Учи Свободен с Убунту [1]“ (или друга Убунту-базирана дистрибуция) върху преносима USB памет. Режимът на инсталация си остава Live, т.е. флашката ви ще се държи по същия начин, както живия диск. По принцип е възможно така инсталирано Убунту, да запазва настройките с във файл, така че да не се губят при рестартиране. Към настоящият момент обаче, тази функция е счупена и за да заработи е нужно редактиране на няколко скрипта. Затова, засега няма да се спирам на нея.

Като за начало свалете програмата от lfu-usb-install.exe [2] (849 KB) и я инсталирайте. Файлът представлява един саморазархивиращ се 7zip архив – просто цъкнете два пъти върху него и изберете къде да се разархивира. След това отворете папката в която сте го инсталирали и стартирайте lfu-usb.exe. Цялата работа се състои в три стъпки. Ни повече, ни по-малко. Ето как изглежда програмата:

lfu-usb-screenshot-1.png [3]

Стъпките през които трябва да минете са отбелязани съответно с 1,2 и 3. В първата стъпка избирате от какъв носител ще инсталирате – дали от сваления ISO файл на „Учи Свободен с Убунту“, или от DVD – ако вече сте го записали върху DVD носител. Ако ще инсталирате от ISO файл, изберете нужния файл, като цъкнете на бутона „…“. Ако пък инсталирате от DVD – сложете отметката пред „CD / DVD устройство“ и изберете съответното устройство от падащия списък.

Минаваме на стъпка 2. Свържете преносимото устройство (т.е. флашка). Ако нямате дръго такова устройство свързано с компютъра, флашката ви ще се избере автоматично в падащия списък „Избор на USB устройство“. Ако имате повече – трябва да си я изберете ръчно от списъка. В списъка се показва буквата на устройството, неговото име (ако има такова), и свободното му място.

Стъпка 3: инсталиране. Просто натиснете бутона „Стартиране на инсталацията“ и изчакайте няколко минути до приключване на процеса. Когато всичко е готово, ще се появи съобщение което ще ви уведоми.

Сега остава да тествате така направената инсталация. За целта трябва да настроите от BIOS компютъра ви да опитва да се стартира първо от USB-HDD устройство (може и да е кръстено по малко по-различен начин). Тази настройка обаче е специфична за всеки BIOS и няма как да ви дам универсални инструкции за нея. Ще трябва да се поровите малко, макар че не е кой знае каква сложнотия.

Можете да използвате програмката за да инсталирате и стандартно Убунту (тествана е с 7.04, 7.10, 8.04). Запомнете обаче, че ви е нужен ISO файла на живия диск, а не на алтернативния (за инсталиране в конзолен режим).

Засега не съм я тествал с друго освен с „Учи Свободен с Убунту“ и стандартните Убунту дистрибуции, но не би трябвало да има проблеми при инсталирането и на други базирани на Убунту.

В BOOT менюто съм сложил опция „Start Ubuntu (if you have ACPI problems)„. Изберете я ако имате проблеми с енергоспестяващите функции (случва се при лаптопите). Също така някои лаптопи (например моя 🙂 ) забива при стартиране именно поради проблеми с енергоспестяването (ACPI).

Ако продължавате да имате проблеми, съм предвидил още една опция – „Start Ubuntu (disable ACPI)„. Тази опция тотално изключва всякакви енергоспестяващи функции. С нея батерията на лаптопа ви ще пада бързо, тъй като няма да има никакво енергоспестяване, но поне ще можете да си пуснете Убунту.

Сорс-кодът на програмата също е достъпен: lfu-usb-source.exe [4] (136 KB)

Ако искате да направите пълна инсталация на Ubuntu върху флашка (т.е. не в Live режим), просто трябва да стартирате компютъра си от жив диск с Ubuntu и да го инсталирате по стандартния начин, само че вместо върху твърдия ви диск, трябва да изберете върху флашката.

Допълнение от 2008-05-09:
За да ви подразня, ще ви кажа че работя върху Linux вариант на програмката. Ето горе-долу как ще изглежда:

screenshot-lfu-liveusb-install.png [5]