IPv6 е наследникът на IPv4.
Това е мрежовият протокол, който стои зад повечето от съвременните комуникации и мрежи.
Въпреки че IPv6 има много предимства спрямо IPv4, за съжаление все още не е навлязъл масово, и все още не всички устройства го поддържат (или не го поддържат достатъчно добре).
Затова, понякога използването на IPv6 може да доведе до известно забавяне на работата с интернет – най-често това се забелязва във Firefox – като цъкнете на някой линк, да минават 1-2 секунди с надпис „Изчакване на някой-си-сайт.com…“. Ако сте забелязали такова забавяне при вас, може да опитате да изключите поддръжката на IPv6 на Firefox, което ще го накара да работи само с IPv4, и в много случаи – ще работи по-бързо.

Това се прави като в адресната лента на Firefox напишете about:config и чукнете Enter.Ако ви се отвори следното предупреждение

просто изберете „Ще бъда внимателен, обещавам!“.
След това, ще ви се отвори списъка с настройки:

В полето „Филтър“ напишете network.dns.disableIPv6, и вижте дали в списъка отдолу щ се появи същата опция. Ако се появи – цъкнете двойно на нея, така че стойността й да стане true.
Ако нямате такава опция, цъкнете с десния бутон на мишката някъде в бялото на списъка под полето Филтър, и изберете Нов -> Булева:

За име въведете network.dns.disableIPv6, а за стойност след това изберете true:

Готово! Тествайте сега как ви се зареждат сайтовете.
При мен имаше голяма разлика.
Имайте предвид, че ако това помогне при вас, то ще помогне по отношение на първоначалното забавяне при отваряне на адреси. Няма да повиши скороста на сваляне.
Също така, не се притеснявайте – изключването на IPv6 не може да ви навреди по никакъв начин, понеже засега навсякъде си се използва IPv4. Особено в България, с нашите Интернет „доставчици“.