Ако ви се налага да работите на компютър с Windows, но имате друг компютър в локалната мрежа, върху който има инсталирано Ubuntu, може да ви се прииска да влезете отдалечено в него. Стандартният начин за това е чрез използване на вградения в Ubuntu VNC сървър (Vino май се казваше). Но… както сте се убедили (ако сте го ползвали), работата през VNC, дори през бърза локална мрежа е адски грозна – изображението се размазва като местите прозорците или скролирате, понякога „забравя“ да се опресни, и т.н. Просто нямате усещането за пълноценна работа, сравнено примерно с ако влизате в Windows машина през Remote Desktop.

За ваше (и мое) щастие, има решение на проблема. Казва се XDMCP, и с него просто няма да усетите че работите отдалечено. Накратко ще ви обясня за какво става въпрос.
Под Линукс, софтуерният компонент който се грижи за изобразяването на прозорците и т.н. се нарича X сървър. Приложенията които използвате се наричат X клиенти. На практика тези клиенти използват орпеделен комуникационен протокол, чрез който се свързват с X сървъра и му подават „команди“ които X сървърът интерпретира и изобразява прозорците.
Най-хубавата част на този начин на работа е, че X клиентите (т.е. приложенията които ползвате) може да работят на един компютър, а X сървърът, който ги изобразява, да работи на друг компютър, и връзката между тях да се осъществява през локална мрежа. Скоростта на работа през мрежата е аналогична със скоростта на работа ако сте влезли локално в Убунту машината. Ще използвме именно възможността за връзка по мрежа между X клиентите и X сървъра. Инструкциите със сигурност важат за Ubuntu 7.10 и 8.04, но предполагам че и при 7.04 е същото (просто не съм го тествал).

И така, да започваме!
Първо ще настроим Убунту машината. За целта пуснете от менюто Система->Администриране->Екран за идентификация:

xdmcp-1.png

Там отивате на табът на който пише „Отдалечен„, и от падащият списък „Стил:“ избирате „Без тема, с лента за лицата„, както е показано на картинката:

xdmcp-2.png

Следващата стъпка по принцип трябва да не е нужна, но от опит знам че не винаги е така, за това изпълнете и нея. Тя се състои в редактиране на файла /etc/gdm/gdm.conf:

sudo gedit /etc/gdm/gdm.conf-customВ него намерете мястото където пише [xdmcp], и след него добавете Enable=true (ако вече го няма):

xdmcp-3.png

Сега е нужно да рестартирате системата, и това е всичко по отношение на настройката на Убунту.

Идва ред на Windows машината. Може би вече сте се запитали „е какъв е този X сървър за Windows?!“, и сега ще ви дам отговор на въпроса. Казва се Xming, и можете да го свалите от Xming-6-9-0-31-setup.exe (2.1 MB). След като сте го свалили, го инсталирайте – избирайте опциите които са сложени по подразбиране и само давайте „Next“. Накрая ще видите отметка „Launch Xming“. Махнете я и натиснете „Finish“. Сега отворете стартовото меню и пуснете Programs->Xming->XLanuch. В прозореца който ви се е отворил изберете отметката „One window“ и натиснете „Next„:

xdmcp-4.png

В следващата стъпка, сложете отметка пред „Open session via XDMCP„, и натиснете „Next“:

xdmcp-5.png

В следващият прозорец, имате избор дали да въведете IP адреса на компютъра в който ще влизате отдалечено („Connect to host“), или да използвате автоматично откриване („Search for hosts“):

xdmcp-6.png

Вие си изберете кое ще използвате. Ако сте избрали „Search for hosts“, при опит за свързване Xming ще претърси локалната мрежа за компютри с активен XDMCP и ще ви ги покаже в списък, а иначе ще се свърже направо към избрания IP адрес. Аз ще използвам „Connect to host“.

Натиснете „Next“ и после пак „Next“. В последната стъпка имате възможност да си запазите конфигурацията във файл, така че следващият път просто да цъкнете върху този файл и да се свържете към избраната Убунту машина. Това става от бутона „Save configuration“:

xdmcp-7.png

След като сте го направили (или не сте), натиснете „Finish„, и ако всичко е наред, ще ви посрещне или списък с компютрите с активиран XDMCP и след него екрана за вход, или направо направо екрана за вход на на избрания компютър (както е в моя случай):

xdmcp-8.png

Избирате си потребителя, въвеждате си паролата и натискате „Добре“. И готово! Вече сте влезли в Убунту!
Сега можете да си работите с него все едно си работите локално върху избрания компютъ. Както вече казах, скоростта на работа по този начин не се влияе много от това че всъщност сте влезли отдалечено.

Успех!