Една от характерните особености на Убунту в последните 2-3 издания, са различните индикатори, появяващи с в панела (за изход от системата, социални мрежи, нови съобщения и е-поща и т. н.). Те безспорно са един дребен, но улесняващ работата със системата детайл. Поради увеличеният им брой обаче, понякога управлението им може да е леко неудобно – например при неволно премахване на някои от аплетите или при объркване на подредбата им. В такива случаи, особено ако нямате голям опит с работната среда, може за известно време да загубите достатъчно важна част от функционалността ѝ, докато възвърнете оригиналния вид.

В Убунту 10.04 този малък дразнител може да се реши много бързо и лесно – необходимо е само да инсталирате пакета indicator-applet-complete. Той събира в себе си всички останали индикатори и така вместо 5-6 отделни аплета, реално има само един:

След като инсталацията приключи, последователно цъкнете с десен бутон на всички разделени индикатори в панела и ги премахнете. Трябва да останат само два аплета – Област за уведомяване и Часовник. Сега цъкнете с десен бутон някъде върху незаета област от панела и от показалото се меню изберете Добавяне към панела. Ще се отвори списък с различните аплети, които може да добавяте. Намерете Аплет с всички индикатори и го завлечете в крайно дясната част на горния панел. С това настройката приключва и вече си имате функционални аплети, с опростено управление.