Talika e аплет за превключване на прозорците в работната среда GNOME. Той има няколко разлики спрямо стандартния аплет за превключване:

  • използва икони за превключване, а не комбинация от икона и текст;
  • може да показва умалени изображения на отворените прозорци при преминаване върху иконата им;
  • позволява произволно отворено приложение да бъде забодено в панела и иконата му да се използва комбинирано за стартер и управление на пуснатото приложение

Ето екран от работата на Talika в действие:

Можете допълнително да настроите облика и поведението на аплета от настройките му. За целта цъкнете с десен бутон в крайната му лява част и изберете Preferences. Ще се отвори малък прозорец с настройки:

От тук например може да промените размера на умалените изображения на прозорците или пък дали да се групират.

Ако директно да можете да стартирате дадено приложение и след това са го управлявате от една и съща икона в аплета, цъкнете с десен бутон върху иконата на приложението и изберете Pin:

Тъй като този аплет е все още нов, няма да го намерите в Мениджъра за пакети. Вместо това от посочената в началото на статията страница си изтеглете DEB пакета и го инсталирайте ръчно. След като инсталацията завърши, цъкнете на празно място на някой от панелите и изберете Добавяне към панела. В отворилия се прозорец намерете Talika и го завлечете  на избрано място в панела.

Като цяло Talika не е лоша алтернатива на стандартния аплет за превключване на прозорци. В някои случаи дори може да е по-удачен избор – веднага ми идват наум нетбуците с ограниченото си екранно пространство. Не на последно място, аплета може да наподоби частично управлението на прозорците в Windows 7, за тези които искат това…